Hírek

2014.01.11. 11:09

Kora tavaszi színfolt a kastély parkjában már januárban

Soponyán hosszú évek óta fel-felbukkan egy ritka, különleges növény, a téltemető. Az apró, sárga szirmú virág egyike a legkorábban nyílóknak.

Miskei Anita

Soponya szívében, a kerti tónál, a kastély parkjában a napokban megjelentek az első téltemetők. Ez az apró, sárga szirmú virág az egyik legkorábban nyíló, Soponya büszkesége, ugyanis a környékbeli települések egyikén sem találni ilyen növényt.

A soponyai kerti tónál megcsodálhatjuk a már virágzó téltemetőt. Fotó: Varga Zoltán

Varga Zoltán soponyaiként örömmel fotózta a szépséges virágot, mely beborította a kerti tó környékét s a katolikus temetőt is. Úgy tudja, hogy a növényt még a Zichy család ültettette el, a nemesi család emlékét így nem csak az általános iskola őrzi nevében, hanem ezek a növények is, melyek minden tavasszal kinyílnak. Idén azonban korábban, már január elején virágozni kezdett a téltemető az enyhe időben. Hiszen általában februárban, márciusban virágzik, télikének is nevezik ezt a ma már védetté nyilvánított, sárga virágú növényt. A vadvirág a természetben nem csupán a mi gyönyörködésünket szolgálja. Szépsége, illata a sok millió éves természetes szelekció alkotása. A virág sikeres megporzása a fennmaradás biztosítéka. A legszebb vadvirágok leszedésével a növényt a sikeres szaporodás lehetőségétől fosztjuk meg – hangsúlyozzák a szakemberek. Akik ismételten kiemelték, a hóvirághoz hasonlóan védett növénnyel főként a Dunántúlon találkozhatunk. De ne csábuljunk el a kirándulások alkalmával se, ne szedjük csokorba a sárga virágú növényt – tették hozzá.

Soponyán az ott élők tudják, milyen kincset rejt a kerti tó környéke, s ezt természetes élőhelyén csodálják csak meg, de büszkék rá s vigyázzák. Hiszen Soponyán nemcsak a téltemető virágzik, a település kastélyának angol parkja ritka szépségű, ahogy kerti tavának környéke is, ahol egy sétát is tehetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!