Hírek

2014.01.21. 15:45

Fehérvári maradhat a GEO

Megnyugtatóan rendeződhet a geoinformatikai kar sorsa, s a fehérvári műszaki főiskola ügyében is döntés várható.

Házi Péter

Információink szerint a napokban tárgyalt Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár és Cser-Palkovics András polgármester a geoinformatikai kar és a fehérvári műszaki főiskola létrehozása ügyében. A polgármester érdeklődésünkre megerősítette a hírt, a GEO Fehérváron maradása elől úgy tűnik, elhárultak az akadályok, a műszaki felsőoktatás fejlesztése ügyében is hamarosan nyilvánosság elé állnak.

Mélykúti Gábor, a geoinformatikai kar dékánja a decemberi diplomaátadó ünnepségen is kifejezte, nagyon várják a döntést
(Fotó: Tósoki Attila)

Mint ismert, a Nyugat-magyarországi Egyetemhez tartozó fehérvári geoinformatikai kar ügyében még tavaly májusban jelentette be a soproni központú egyetem, hogy a többszáz milliós adóssága miatt Sopronba kívánja a kart költöztetni. A bejelentés hatására sokan megmozdultak a kar érdekében, majd az augusztusi fehérvári kormányülésen is szóba került a probléma.

- Az emberi erőforrások minisztériumához tartozó felsőoktatásért felelős államtitkársággal megnyugtató tárgyalások folynak, amelyek alapján úgy néz ki, nagy örömünkre a geoinformatikai kar helyzete stabilizálható és nincs akadálya, hogy a GEO továbbra is Székesfehérváron maradjon - fogalmazott érdeklődésünkre Fehérvár polgármestere.

- A tavaly augusztusi kihelyezett kormányülésen is téma volt a műszaki felsőoktatás továbbfejlesztése, egy önálló műszaki főiskola esetleges létrehozása a városban, így az egyeztetések erre is kiterjednek: A fehérvári műszaki képzés a helyi erős ipar miatt mindenki számára fontos stratégiai kérdés. Egyik záloga, hogy Székesfehérvár versenyképességét a következő évtizedekre is megőrizzük, ezért a kormányzati segítség mellett az önkormányzat idei költségvetésében is biztosít majd forrásokat a célok megvalósításához - tette hozzá Cser-Palkovics András.

Reményei szerint a város műszaki felsőoktatásának fejlesztéséről szóló tárgyalások hamarosan lezárulnak. Ígérte, ennek eredményéről részletesen tájékoztatják a közvéleményt, azon belül is kiemelten a diákokat, szüleiket, illetve az ipari szereplőket.

Kérdésünkre, miszerint igaz-e az a szóbeszéd, hogy a Kodolányi János Főiskola bázisán jöhet létre a műszaki főiskola, annyit válaszolt, több elképzelés, köztük ez is felmerült, de várhatóan összetetteb, vegyesebb megoldás születik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!