Hírek

2013.12.17. 17:40

A bicskei zeneiskolások a kórházban muzsikáltak

A bicskei Prelúdium Zeneiskola tanárai és egyik növendéke muzsikált-énekelt a Szent György Kórház kis betegeinek Adventben.

Zsohár Melinda

A Fejér megyei Szent György Kórházba gyakrabban kopogtatnak be így, ünnep előtt , hogy a beteg gyermekeket szívesen megajándékoznák dallal, muzsikával, versekkel, vidámsággal – mondta el Simon Gábor, az újszülött, csecsemő és gyermek osztály osztályvezető főorvosa. Az a szerencsés helyzet áll elő ilyenkor, hogy inkább tapintatosan, köszönettel kell elhárítani az ilyesfajta felajánlásokat, hiszen a túl mozgalmas élet nem használ a nyugalmat kívánó gyógyulásnak. Mikuláskor Sárbogárdról érkezett gyermekcsapat a fehérvári kórház kis ápoltjaihoz, a minap pedig a bicskei Prelúdium Zeneiskola tanárai és növendéke. Ádám Annamária iskolaigazgató Vajdáné Csák Rózsa főnővérrel beszélte meg a részleteket, s a kórházi osztály kis közösségi találkozópontján felcsendülhetett a muzsika.

Kisebb és nagyobb gyerekek szüleikkel közösen élvezték az alkalmi zeneajándékot a kórházban (Fotó: Nagy László)

Nem titok, Ádám Annamáriát személyes élménye késztette arra, hogy felajánlja a házimuzsikát. Nevelt kisfiát ápolták a kórházban, aki az intenzív osztályon is megfordult, s köszönetét szerette volna kifejezni minden aggódó szülő nevében a lelkiismeretes orvosoknak, nővéreknek. A bicskei zeneiskola számos kiváló növendéket bocsátott ki, többek élethivatásul választották a üzenetét. Sulyok Anna a kórházi élmény hatására megbeszélte Simon főorvossal, hogy a gimnáziumi önkéntes munkát a fehérvári kórház gyermekosztályán tölti el. Nagy László, Igar Gabriella tanárok és Sulyok Anna tanuló közreműködésével felszerelkeztek egy szintetizátorral és egy gitárral, s a bicskei tankerület költségén elutaztak a megyeszékhelyre. A kórházi osztályokon fekvő gyermekek és a bent tartózkodó szülők örömmel fogadták a dalosokat, a közös éneklést. Volt olyan kisgyerek, amelyik bekötött infúzióval jelent meg, szinte elfeledkezett állapotáról. A kis betegek kívánságát is teljesítették az alkalmi zenekarral, s közösen énekelték az ismert karácsonyi dalokat.

Simon főorvos elmondta, hogy Szenteste nagyon kevesen szoktak a kórházban tartózkodni, akit lehet, hazaengednek ilyenkor. A szülők is igyekeznek inkább otthon tartani a hirtelen vagy tartósan megbetegedő gyermeküket, áthidalják a néhány nehéz órát a Jézuska érkezésére. Ám karácsony napjain megtelnek a betegágyak! A gyermekosztályon karácsonyfát állítanak, s a szolgálatban álló orvosok, nővérek lelkileg is biztatják a kicsiket a szakszerű gyógyítás mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!