Hírek

2013.12.19. 16:30

Várják a kormány döntését a GEO-n

Székesfehérvár - Harminckét - most már friss diplomás pályakezdőnek - adták át csütörtökön az oklevelet a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karán.

Sebestyén Lilla

Mélykúti Gábor dékán ritkán ad Alma Mater emlékérmet, így egészen biztos, hogy Bődy Ádám, a földmérő és földrendező mérnök megérdemelte ezt a rangos elismerést (Fotó: Tósoki Attila)

Összesen harminckét földmérő és földrendező, illetve igazgatásszervező szakon végzett hallgató vehette át december 19-én a diplomáját (avagy egy tanúsítványt, ha még nem nyelvvizsgázott). Az ünnepélyes átadón a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának dékánja, Mélykúti Gábor is felszólalt:

Beszédében bíztatta a fiatalokat, hogy folytassák tovább tanulmányaikat és munkájukat kellő figyelmmel, precizitással végezzék, majd hangsúlyozta: Nem tanév zárunk, csak naptári évet.

- Nagyon nehéz pénzügyizárásokkal tarkított év van mögöttük, és a pillanatnyi állás szerint a következő még nehezebb lesz. Nem tudjuk, hogy munkánkat milyen keretek között folytatjuk majd tovább . Az ősz folyamán elmaradt döntések következtében, biztos, hogy a tavaszi félévet még fehérváron folytatjuk, a jövőt illetően viszont feszülten várjuk a kormány döntéseit. Egy oktatási intézmény létét, működésének feltételeit alapvetően a hallgatói létszám és a hozzá kapcsolódó finanszírozási rendszer határozza meg. Szerencsére 2011-ben véglegesen akkreditált igazgatásszervező szak, mind a három évfolyamát feltudtuk tölteni, azonban 2012-től már nem kaptunk államilag finanszírozott helyet.

Sőt, az önköltséges keretszámokat is évente kérvényezni kell a közigazgatási miniszternél - mondta el a dékán, majd azzal folytatta: A következő pénzügyi évre még nem rendelkezünk információkkal, nem tudjuk sem a finanszírozás módját, sem a felosztás elvét. A 2014/2015-ös tanévre még a keretszámokat sem kaptuk meg, pedig a felvételi tájékoztató szerkesztése épp holnap, december 20-án zárul le - magyarázta Mélykúti Gábor, aki azt is elmondta, a dékáni láncot most viseli utoljára.

- Megbízatásom 2014 június 30-ig szól, hagyományosan a tanévzáró ünnepségen kellene átadnom azt az új vezetőnek, azonban az időközben módosult felsőoktatási törvény értelmében a hatvanötödik születésnapom hajnalán február 13-án már egészen biztosan más lép a helyembe. A jelenlegi bizonytalan helyzetben a rektor úr nem írt ki pályázatot az állásra, így nagyvalószínűséggel egy ideig megbízott vezetője lesz az intézménynek - vélte a vezető, majd még a szakmához kapcsolódó jótanácsokkal látta el a fiatalokat.

Ezt követően a tanulók elmondták hivatalos esküjüket, majd egy dékáni kézrázás kíséretében átvették a jól megérdemelt okleveleket.

A rendezvényen a kar egy együttese adott mini koncertet, majd kiosztották a dékáni dicséreteket, és a Kar Tudományos Konferenciáján elért eredményekért is oklevéllel jutalmazták a diákokat. Illetve egy Alma Mater emlékérem is gazdára talált. Utóbbit Bődy András kapta, kiváló tanulmányi teljesítménye és példás közösségi munkája elismeréseként.

 

 

Címkék#GEO#egyetem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!