2013.11.15. 15:00
A késő őszi, téli időszakban is lehet egészségesen táplálkozni
A savanyúságok és a citrusfélék télen is kiváló lehetőséget jelentenek az ásványi anyag és vitaminraktárak feltöltésére.
A kompótok, lekvárok és savanyúságok a téli étkezések igazi favoritjai
Napjainkban egyre többet hallunk az egészségtudatos, egészségmegőrző táplálkozás fontosságáról. A tél beállta előtt érdemes feltölteni vitamin- és ásványi anyag raktárainkat, amelyeket a táplálékkiegészítők mellett a tápanyagokban gazdag, magas tápértékű élelmiszerekben találhatóak meg.
- A zöldségek és gyümölcsök kiváló forrásként állnak rendelkezésünkre. Azonban szezonalitásuk hazánkban megnehezíti az ajánlott napi 300-400 gramm mennyiség elfogyasztását a késő őszi, téli időszakban - hangsúlyozza Gulyás Mónika, székesfehérvári dietetikus, aki szerint ennek ellenére számos lehetőség közül választhatunk.
- Télen sem kell lemondanunk a nyers gyümölcsök fogyasztásáról. A citrusfélék amellett, hogy nagyon finomak, kiváló vitaminforrásaink. Magas C-vitamin és flavonoid tartalmuknak köszönhetően segítenek az immunrendszer erősítésében. Legkiemelkedőbb a citrom C-vitamin tartalma (120 milligramm/100 gramm), de a többi citrusfélében is rengeteget találhatunk e vitaminból (30-80 milligramm/100 gramm). Emellett kiváló B1-, B2-, B6, és folsav, valamint magnézium-, kálium, kalcium-források a citrusfélék. Sajnos a szállítás és eltarthatóság érdekében különböző gombaölő szereket tartalmazó viasszal vonják be őket, így feltétlenül fontos felhasználás előtt gondosan megmosni, még akkor is, ha a gyümölcs héját nem használjuk fel figyelmeztet a dietetikus.
Ugyancsak kiváló C-vitamin forrásnak számít a homoktövis (200-600 milligramm/100gramm) termése, melyet lé, dzsúz, valamint lekvár formában is megtalálhatunk a piacon. Az igazi C-vitamin bombának számító acerola cseresznye (400 milligramm/100gramm).
- Télen ajánlatos a torma, csicsóka, fekete retek, cékla értrendbe iktatása is - kapjuk a javaslatot.
- A savanyított készítmények is kiváló vitaminpótlást jelentenek számunkra. A tejsasavas erjesztésnek köszönhetően a tejsavbaktériumok megakadályozzák a romlást, ezen kívül megőrzik a zöldségek vitamin tartalmát. Leginkább a savanyú káposzta terjedt el hazánkban magas C-vitamin tartalma (20 milliramm/100gramm), B1-vitamin(0,03 milligramm/100 gramm), niacin (0,1 milligramm/100 gramm) és karotin (0,02 milligramm/100 gramm), illetve ásványi anyag (foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium) tartalma miatt. Azonban ugyancsak lehet savanyítani a céklát, répát, paradicsomot, paprikát, hagymát, különféle zöldségkeveréket és néhány fűszernövényt is.
A különböző gyümölcskészítményeket, mint a befőtteket, kompótokat, illetve lekvárokat szintén az étrend változatosabbá tételére használhatjuka késő őszi, illetve a téli időszakban. Bár vitamin tartalmuk nagy része elvész a hőközlés során, de értékes ásványi anyag és rosttartalmuk továbbra is megmarad számunkra árulja el a dietetikus.