Hírek

2013.11.09. 19:10

Libakergetés, újbor, ludaskása

Székesfehérvár – Már pénteken elkezdődtek a Márton napi mulatságok: Lics Balázs újbora kapta a Szent Márton bora címet, szombaton pedig elszabadult libát kergettek a piacon megrendezett színdarab nézői.

Házi Péter

Leszögezhetjük: kiválóak az újborok! A Noé-hegyi Szent István Borrend szervezésében megtartott újbor-mustrát ezzel a mondattal lehetne summázni. Ami a részleteket illeti: a Bognár Zoltán nagymester és Renner László főborász által vezetett hagyományőrző rendezvényen először Vincz József, a borrend kancellárja tartott megemlékezést Szent Márton püspökről.

Ezt követte a Szent Márton Bora címért megrendezett újborverseny, amelyre a borrendi pincészetek, termelők minden eddiginiél több, 27 újbort hoztak. Nehéz persze egyenlőnek nevezni azt a versenyt, amelyen némelyik bor még éppen csak most „lett” borrá a későbbi szüretnek köszönhetően, ám ennek ellenére többségében szinte kész borokat kóstolhattak a résztvevők. Köztük kiváló zöld velteliniket, zenitet, olasz-, rajnai rizlinget, szilvánit, sőt, fehérszőlő technológiával készült kékburgundit, no meg az egyre ismertebb generosát is.

Két vörösbor is megmérette magát, és mint a pontok összeszámolása után Bognár Zoltán bejelentette, idén a pákozdi Lics Balázs vörös cuvée-je érdemelte ki a legjobb újbornak járó serleget és oklevelet, amelyet Róth Péter alpolgármester adott át a borásznak.

Mint Lics Balázstól megtudtuk, merlot és cabernet sauvignon adja a bor alapját, amelyet Tamás cuvée-nek is nevezhetünk kisfia után, s egy speciális élesztőgombának is köszönhető, hogy habár még csak november van, már ennyire „előre tart” az érésben. A Márton-napi hagyományhoz persze a libacomb és a párolt káposzta is hozzátartozik, amit az esten fel is tálaltak. Mégsem a vacsora és a borok, hanem Kiss Barbara, a frissen megválasztott országos borkirálynő megjelenése váltotta ki a legnagyobb elismerést. Barbi mesélt a Tarcalon megrendezett versenyről, s legfőképpen megköszönte a Noé-hegyi Borrendnek a támogatást, mint mondta, az egész versenyen érezte a tagok szurkolását, támogatását.

Köszöntötték a Noé-hegyi Borlovagrend büszkeségét, Kiss Barbarát is, akit a 2013-as Országos Borkirálynő Fesztiválon Magyarország Borkirálynőjének választottak



Barbarának Renner László és Bognár Zoltán ez alkalomból egy elismerő díszoklevelet adott át. Kiss Barbarát annak idején egyébként a borrend egyik tagja, Pánczél József „fedezte fel”, unszolta, hogy lépjen be a borrendbe, s közelebbről is ismerkedjen meg a bor kultúrájával. Nagy lehetőséget jelent az országos borkirálynő cím a fehérvári hölgynek, hiszen egy éven át ő képviseli Magyarországot a nemzetközi boros rendezvényeken. 

A Márton naphoz kötődő rendezvények szombaton és vasárnap is folytatódtak: szombat délelőtt a piacon a Hagyományos Piacokért Egyesület szervezésében ludaskásával várták a piacra érkezőket. s három élő ludat is hoztak, hogy a városi gyerekek élőben is láthassák e szárnyasokat. A Felsővárosi Általános Iskola diákjai pedig Földi Zoltán osztályfőnök, igazgató vezetésével előadták a történetet, miként lett az egyébként Savariában, Szombathelyen született római katonából, hadvezérből hívő keresztény.



A megtért Márton jóságáról már életében legendák keringtek, s amikor püspökké akarták szentelni, a monda szerint ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével elárulták, hol rejtőzik Márton. Nos, amikor a Felsővárosi iskola diákjai éppen itt tartottak a történetben, a bemutató célzattal oda hozott három lúd egyike – dramaturgiailag a legjobb pillanatban – elszabadult, az előadás félbeszakadt, s mindenki a ludat kergette, végül sikerült is újra visszaterelni az óljába, nagy nevetetések közepette.

A vidámság este is folytatódott, Bors Lászlóné, a Hagyományos Piacokért egyesület elnökének vezetésével jóféle batyusbált tartottak a piac épületében. Mindenki maga hozta az ennivalót, újbort kóstoltak, felléptek az Alba Regia Néptáncegyüttes nyugdíjasai, majd a Két Zsivány nevű zenekar szolgáltatta a talpalávalót, éjfélkor pedig kisorsolták a tombolát, a három liba egyike volt a fődíj. Hogy a másik kettővel mi lett, azt ne kérdezze senki. Lehet, hogy végleg elszabadultak?

A Márton-naphoz kapcsolódó rendezvények még ma is folytatódnak, 10 órától a Vasvári Pál Általános Iskolában, délután pedig a Felsővárosi Általános Iskolában tartanak Márton-napi rendezvényt,Ma fél öttől pedig Lukács László néprajzkutató tart előadást Szent Márton tisztelete címmel a Szent István Király Múzeumban az Országzászló téri épületben. Az ingyenesen látogatható előadásra a Fehérvári Polgárok Egyesülete szervezi.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!