Hírek

2013.11.08. 20:10

Börgöndi fórum a szabad ég alatt

Szabadtéri lakossági fórum volt pénteken Börgöndön, Cser-Palkovics András polgármester részvételével.

Házi Péter

Ami a legfontosabb: már a börgöndi lakók is láthatják, hogy a napokban megkezdődött a Börgöndre vezető bekötőút teljes átépítése. A jelenleg alig három méter széles út a duplájára szélesedik, így akár két busz is elfér majd egymás mellett.

A pénteki fórumon, amelyet „nyílt téren” tartottak meg, a megjelent lakók megköszönték, hogy az út megépül, ám azt kérdezték Nagy Zsolttól, az önkormányzat közlekedési irodájának vezetőjétől, miért nem lehet a tavasszal megépülő lekanyarodó sáv helyett körforgalmat építeni a Seregélyes felé vezető főútra. Mint ugyanis mondták, a főúton száguldozó vendégmunkások egyszerűen nem engedik, hogy a szemből jövő lekanyarodjon Börgöndre.

Nos, a válasz szerint körforgalmat általában csak ott építenek főúton, ahol a különböző ágak forgalma nagyjából egyforma. Itt nem ez a helyzet, ráadásul már eldöntött, megtervezett állami beruházásról van szó, nem lenne célszerű új igényekkel előállni, mert az ki tudja, mennyi időre akasztaná meg a biztonság szempontjából elengedhetetlen beruházást.

Cser-Palkovics András (középen) és a hivatal szakemberei a bekötőúton találkoztak a börgöndi lakosokkal a tegnapi fórumon (Fotó: Házi Péter)

Arra a kérésre, miszerint legalább egy közvilágítási lámpa szükséges lenne a kereszteződére, Cser-Palkovics András polgármester megígérte, a Városgondnoksággal megvizsgáltatja a kiépítés lehetőségét. Azért más most a helyzet, mert a bekötőút városi kezelésbe került át.

Több lakó azt nehezményezte, hogy a környező földeket használó munkagépek állandóan összesározzák az aszfaltos utakat. Ez ellen is fel tudnak a jövőben lépni a közterületfelügyelők, miután az út városi kezelésbe került. Ehhez az kell, hogy a lakók bejelentsék, ha ilyen történik.

A nyugdíjas klub tagjai pedig azt, a még az előző polgármester idején beígért fejlesztést firtatták, miszerint lesz közösségi ház Börgöndön. Jelenleg ugyanis egy konténert használnak, ami áldatlan állapot. A polgármester azt kérte, nézzenek körül a klub tagjai, melyik épület lenne alkalmas közösségi háznak, s eztán az anyagiak függvényében lehet továbblépni.

Többen felvetették: jó lenne biciklivel bejárni Fehérvárra, ám a forgalmas főút ezt nem teszi lehetővé. Nagy Zsolt elmondta, az Alba Ipari Zónán és a téesz területén át, a M7-es fölött lévő felüljárót kihasználva lehetne az utat megépíteni. Ezen kívül tervezés alatt van a Budapest-Balaton kerékpárút, amelynek keretében vizsgálják, hogyan lehetne megépíteni a munkába járáshoz alkalmas kerékpárutat. Szeretnék elérni, hogy e tervezésbe a Börgöndről bevezető szakasz is bekerüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!