Hírek

2013.11.26. 18:30

100 éves a Hermann László Zeneiskola

Az idei év a Hermann László Zeneiskola 100 évéről szól, közelebbről pedig kedden folyt a kiemelt ünneplés: tablókiállítással, tanártalálkozóval, nagy koncerttel koronázták meg a sorozatot.

Kocsis Noémi

Ha végigpörgetjük a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2013-as, jubileumi eseménynaptárját, nos, a programok természetesen már tartanak egy ideje: szeptemberben operaelőadással, majd tanszaki koncertekkel vezették be a sorozat legfontosabb eseményét, a tegnapi iskolatörténeti kiállítás megnyitóját, a délutáni nosztalgiatalálkozót és az esti ünnepi gálahangversenyt, melynek a Vörösmarty Színház adott otthont.

Utóbbi eseményen olyan kuriózumokat láthatott a nagyérdemű, mint száz hegedűs, vagy ötven fuvolás összjátéka, ráadásul a műsort összeállításánál nem csak a zenei, hanem a kultúrtörténeti élmény átadására is törekedtek: valamennyi műsorszám Székesfehérvár zenei életének egy-egy korszakát mutatta be. Szólt sámánzene és gregorián, s mivel Mátyás király esküvőjéről számos zenei érdekesség maradt ránk, természetesen a magyar humanizmus időszakának muzsikája is megszólalt. A gálán az iskola valamennyi tanszaka képviseltette magát.

A kiállításmegnyitón kiváló növendékek adták a műsort, köztük a hétvégi bécsi zongoraversenyen kiemelt dicséretben részesült ötödikes Venczel Ákos, aki egy Mozart-szonátát játszott Fotó: Tósoki Attila

Délelőtt igen érdekes eseménynek adott otthont a rendező intézmény: a nagyteremben a 100 esztendő minden lehetséges fontosabb momentuma, valamennyi zeneiskola-vezetője, nevezetes tanára, kiemelkedő növendéke megjelenik a Bódi Árpád által összeállított tablókon. A négyzetméterre egy két szobás lakást simán megtöltő dokumentumáradat anyagát a ma már nyugdíjas igazgató-helyettes gyakorlatilag folyamatosan, szisztematikusan gyűjtötte.

Ezen a napon ünnepeljük a fehérvári zeneoktatást, a fiatalság kiművelését, a magas színvonalú pedagógiai munkát, a növendékek tehetségét, szorgalmát mondta köszöntőbeszédében a város képviseletében Dienesné Fluck Györgyi képviselő. Mint a kiállítás ajánlójából kiderült, Fehérváron 1913 óta töretlenül folyt a zeneoktatás, kivéve az első tíz év utáni esztendőt, amikor a város nem tudta eltartani a zeneiskolát de még ekkor is oktattak a tanárok, fizetés nélkül.


Vass Sándorné zongoratanárnő szemléli a tetemes anyagot feldolgozó iskolatörténeti kiállítást Fotó: Tósoki Attila

A jubileumi sorozat decemberben egy rajzpályázat eredményhirdetésével, interaktív zenei bábszínházzal, Luca-napi népzenei koncerttel, a hegedűtanszak, majd a szintén 100 éves Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertjével zárul le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!