Hírek

2013.10.30. 17:15

Ünnepre készülődve - virág vagy koszorú kerüljön a sírra?

Székesfehérvár - Pénteken lesz Mindenszentek napja, így körülnéztünk koszorú, krizantém és mécses választék ügyében.

Kajdi Erika

A belvárost járva, úton-útfélen árusokba botlunk, akik az alkalomhoz illően kínálják ízlésesebbnél ízlésesebb koszorúikat, virágaikat mécseseiket. A kínálat nagy, az árkategória széles, így könnyen zavarba eshetünk mit is válasszunk elhunyt szeretteink sírjára. A könnyebb döntés érdekében felkerestünk néhány helyi őstermelőt.

- Mi zömmel természetes, szárított alapanyagokat használunk fel a koszorúkhoz, egyetlen élő van bennük, a fenyő. A vásárlók leginkább a tálas koszorúkat választják, mert azoknál kap vizet a növény, így hosszabb ideig elállnak - mesélte az egyik eladó, G. Zsuzsanna az Alba Plaza előtti téren.

Pákozdi Csabáné és Nemes Miklósné (b-j) egy különleges, pók krizantémos koszorút mutat (Fotó: Kajdi Erika)

A szabad téri árusítók mellett a termelői piacon is szép számmal találhatunk olyan standokat, ahol a kicsi, nagy, közepes koszorúktól, virágoktól, mécsesektől elkezdve mindent találunk, ami a Mindenszentek elengedhetetlen kelléke.

Az árusok egyike H.-né Mária például már évtizedek óta maga készíti el a temetői koszorúkat. - Mindig természetes alapanyagokat használok, a műanyagot kerülöm. Úgy tapasztaltam mostanság inkább a kisebb koszorúkat választják az emberek a nagyobbak helyett - mondta az asszony.

Egy harmadik árusnál járva már nem csak a széles koszorúkínálatot, hanem a gazdag mécsesválasztékot is megfigyelhettük. Az ott dolgozó árus, Pákozdi Csabáné hasonló tapasztalatokról számolt be, mint kollégái. - A vevők leginkább az élő virágtálas termékeket keresik előszeretettel, de természetesen vannak akik a klasszikusok mellett döntenek. Előfordulnak olyanok is, akik az igazi különlegességek mellett teszik le voksukat, ilyen a pók formájú krizantém felhasználásával készült koszorú is - tájékoztatott az eladó.

A legtöbb árus tapasztalatai szerint az emberek többsége, saját ízlése mellett aszerint is választ koszorút, mécsest, illetve virágot, hogy sírra, kriptára, vagy urnára szánja. A kisebb urnára például nem gyakran választanak egy magasabb árkategóriájú, s ezzel egyidejűleg termetesebb mécsest, hiszen úgy nem maradna hely szerettünk sírján.

Vannak olyanok is, akik a koszorúk helyett inkább a virágok mellett döntenek. A klasszikus temetői virágból, a krizantémból is legalább olyan gazdag a választék, mint például a mécsesekből. Dönthetünk vágott és cserepes, kisebb és nagyobb, klasszikus fehér és sárga, valamint rózsaszínes, bordós változat mellett is.

- Csokrok helyett sokan választják a sokszálas, gyökeres fajtákat, hiszen ezeket ki tudják ültetni. Színvilágukat tekintve leginkább a klasszikus fehér és sárga kelendő - számolt be tapasztalatairól Varga Balázs. - Sokan az utolsó pillanatban veszik meg a krizantémot, pedig ez a virág igen tartós, hűvös helyen két hétig is eláll, csak az ütődéstől kell védeni - osztotta meg tapasztalatait, egy másik termelő, Fekete László is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!