Hírek

2013.10.31. 13:05

Törékeny csontokkal - Aki fiatalon mozgott, kevésbé betegszik meg

Gyakran már csak akkor derül fény a betegségre, amikor a csontok így vagy úgy, de eltörnek. A csontritkulásnak számos oka van az életmódtól kezdve a táplálkozáson át az örökletes tényezőkig, de egy biztos: ha idejében észreveszik, lehet javítani az állapoton!

S. Töttő Rita

A csontritkulás gyakorlatilag nem más, mint a csontok mésztartalmának és tömegének csökkenése, amelynek következtében könnyebben törik a csont. Akár spontán módon vagy egy kisebb baleset hatására is. Az oszteoporózisnak is nevezett betegség leginkább a nőket sújtja, de a férfiak sem ülhetnek miatta nyugodtan a tévé előtt... A csontritkulás október 20-i világnapja apropóján kerestük fel a 15 éves Fejér Megyei Osteoporosis Klubot, melynek titkára, Schindler Endréné mozgalmas helyi életről számolt be:

- A klub minden nap két gyógytornát is tart a városban, amelyen 168-170 fő szokott részt venni. Járnak hozzánk megelőzés miatt, de nagyrészt betegek, vagy éppen rehabilitáción résztvevők látogatják a tornákat - meséli a titkár. Minden egyes tornát szakképzett gyógytornász tart, akik közül az egyik Nyilasiné Mária.

Nyilasiné Mária (Fotók: S. Töttő Rita)

- Mozgás szempontjából a legfontosabb a csontritkulással küzdők számára az óvatosság, a rendszeresség és az egyenes testtartás - hangsúlyozza a szakember a Széchenyi úti tornán, ahová egyébként péntekenként még fel tudnak venni jelentkezőket. - Mivel a csontok nagyon törékenyek, a gerincoszlop s a csigolyák bármikor összeroppanhatnak. Ezért is fontos a mindig egyenes testtartás, gyakorlatok közben és hétköznap is. A mozdulatsorok főleg álló-, egyensúly és koordinációs gyakorlatok, amelyekkel a gravitáció jótékony hatását használják ki, így lassabb a csontleépülés.

A gyógytornász szerint roppant fontos a rendszeres séta vagy kocogás, illetve az egyensúly gyakorlatok ismétlése. Ez utóbbi azért, mert a kor előrehaladtával az egyensúly és a talajérzékelés romlik, csökken - ám ez szinten tartható és újra tanulható gyakorlással! Az izomerősítés, a csontok és izmok aktív használata, működtetése szintén nagyon lényeges, hogy a működőképességüket és terhelhetőségüket megőrizzük. Ha az izmok erősek, a csontok is erősebbek, és ez fordítva is igaz - mondja a gyógytornász, aki szerint a szinten tartásra az évek során egyre jobban oda kell figyelni.

A csontritkulással élők száma egyébként világ és magyar viszonylatban is magas, az idősek 70-80 százaléka többé-kevésbé érintett, s bizony főleg a hölgyek. A férfiak, akiknek 10-15 százaléka küzd a betegséggel, azonban sajnos kevésbé foglalkozik vele - emeli ki Mária, s kéri: akinél már fájdalmat jelez a gerinc, csípő, illetve a csukló fáradékony emelésnél, cipelésnél, annak érdemes vizsgálatra jelenteznie!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!