Hírek

2013.10.19. 13:29

Több pénzt kérnének a nagyvárosok

Székesfehérvár - A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) azt javasolja, hogy államháztartásért felelős miniszternél, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban a terület- és településfejlesztésre fordítható mintegy 1000 milliárd forint elosztását a kormányzat gondolja újra, mert a nagyvárosok - ellátott feladataikhoz mérten - kevés forrást, csak alig az összeg ötödét kapnák meg.

Klecska Ernő

Az önkormányzatok a rezsicsökkentés miatt kompenzációt várnak az államtól azon cégei miatt, amelyek kötelező feladatot látnak el az érintett területeken. Az MJVSZ kétnapos székesfehérvári közgyűlése utáni szombaton Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a szervezet elnök és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a szövetség alelnöke tartott sajtótájékoztatót.

Kósa Lajos elmondta: a 2020-ig tartó fejlesztési irányzatról szóló előirányzatban szereplő keretösszegből 220 milliárd forint jutna a megyei jogú városoknak, miközben megyei területfejlesztésre 450 milliárd, a kistelepülések fejlesztésére 298 milliárd forintot lehetne fordítani. A szövetség ezen szeretne változtatni - ismertette az MJVSZ döntését.

- A megyei jogú városok a vidék gazdasági központjai, és a feladatellátásban is komoly szerepük van, a szövetség ezért az összegek újragondolását javasolja. Egyetértenek ugyan a kormány elképzeléseivel, amely szerint a 2020-ig tartó időszakban a fejlesztési források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítanák, de a gazdaságfejlesztési elképzeléseket urbanizációs fejlesztések nélkül nem lehet megvalósítani, ráadásul a feladatok zöme is itt van - mondta. - A szövetség azt is kezdeményezni fogja a kormánynál, hogy gondolják újra a megyék és a megyei jogú városok együttműködésének kereteit is, hiszen nem két külön helyen fejlesztési koncepciók és az is elképzelhetetlen, hogy egy ilyenből kimaradjanak a nagyvárosok - tette hozzá.

Cser-Palkovics András elmondta: megvizsgálták a rezsicsökkentés önkormányzati tulajdonú szolgáltató cégekre gyakorolt hatásait is. A szövetség támogatást kér azoknak az önkormányzati cégeknek, amelyek érintettek a rezsicsökkentésben, de közben kötelezően ellátandó feladatot végeznek, vagy éppen futó uniós pályázatukban nem számoltak e tétellel - közölték és példaként a hulladékgazdálkodási cégeket említettek. A szövetség fél millió forinttal támogatja az emlékévben a városba szállított, s jelenleg is ott lévő koronamásolat megvételét - tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!