Hírek

2013.10.05. 15:58

Székesfehérváron egyeztettek a Dunántúl fideszes kisgazdái

A választások utáni együttműködés kereteit és programpontjait egyeztették szombaton Székesfehérváron a Fidesszel szövetséges kisgazdák.

Klecska Ernő

Turi-Kovács teBéla Kisgazda Polgári Egyesület - Kisgazda Polgári Szövetségpárt elnöke és Cser-Palkovics András székesfehérvári fideszes polgármestere a részletekről egy sajtóbeszélgetésen számolt be.

Turi-Kovács Béla, a Fidesz parlamenti frakciójának egyik alelnöke szerint a választási kampány elindult, bár most még csak félgőzzel, folyik. Mi azt gondoljuk, hogy annak a kisgazda-formációnak, amelyik a 2003 óta a Fidesszel szövetségben működik, a Kisgazda Polgári Egyesületnek, fel kell készülnie arra, hogy a magyar vidéken megfelelően tudjuk képviselni az elkövetkezendő küzdelemben azokat a szempontokat, amelyekkel, a választáson elindulunk – mondta. Az következő időszakban több fontos agrárkérdésben kell jogszabályokat alkotni. A földtörvény egyes rendelkezésein javítani kell, amire a kisgazdák konkrét indítványokat fognak tenni, s olyan helyzetet teremteni, akár egy végrehajtási törvénnyel, hogy a magyar emberek a magyar földet meg tudják szerezni. A városokból a falvakba költözőknek a mezőgazdaságban kell megélhetést biztosítani, de nem bérmunkásként – szögezte le.

A politikus szerint a Dunántúlon alapvető gond a zsebszerződések ügye, s e probléma megoldására a 2014-es választások után be kell vezetni az általános és teljes körű földbevallást. Ebben az esetben mindenkinek meg kell vallania, hogy mekkora földtulajdona van, s ez után alkotmányosan lehetne rögzíteni, hogy "aki nem vallott be földtulajdont, annak nincs is".

Turi-Kovács Béla a rezsicsökkentésről szólva úgy fogalmazott: akkor van igazán értelme az elkezdett folyamatnak, ha biztonságosan, tartósan és hosszú távon számítani lehet arra. Olyan törvényes helyzet kialakítás lenne megfelelő, amely a rezsicsökkentés fenntartásához a következő időszakban megadja a garanciákat. Nem százalékokat kell rögzíteni, hanem a szolgáltatók számára kell azokat a törvényi feltételeket megteremteni, amelyek kizárják az infláció mértékét meghaladó rezsiemelkedést  - fogalmazott.

A parlamenti választásokról szólva kérdésünkre elmondta: a 2003 óta a Fidesz pártszövetségében működő kisgazda formációnak megtalálta a helyét ebben a szövetségben, s a jövőben is megfelelően kell képviselnie azokat a szempontokat és programokat, amelyekkel a választáson elindulnak – közös kisgazda jelöltekkel a Fidesz színeiben. E programot egyeztették szombaton a székesfehérvári tanácskozáson öt dunántúli megye (Fejér, Vas, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Veszprém) kisgazda elnökei és elnökségi tagjai – tudtuk meg.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a rendezvény házigazdája szerint az agrárium és az agráripar esetében fontos a vidéki kistelepülések és a nagyvárosok együttműködése. Szerinte a következő időszak változó agrárszabályozási környezetében el kell dönteni, milyen szerepe lehet egy vidéki nagyvárosnak az agrárium egészében. Ehhez a jogszabályváltozások előtt meg kell ismerni a szakma véleményét – tette hozzá. Székesfehérvár kapcsán kiemelte: önmagában a 100 ezres lakosságszámnak is vannak korlátai, ezért az csak a vidékkel együtt értelmezhető. Példaként említette az oktatást, a kereskedelmet és az ipar számára nélkülözhetetlen munkaerőt, amelyek bizonyítják, hogy nélkülözhetetlen a kistelepülések és a nagyvárosok együttműködése, mert egymásra vannak utalva. Fehérvárnak sem mindegy, hogy mi történik az agráriumban, hiszen a besszállítók révén számos helyi élelmiszeripari cég kötődi az ágazathoz – utalt az itt lévő tej-, gabona- és édesipari vállalkozásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!