Hírek

2013.10.13. 11:33

Madárijesztők a ladányi porták előtt

Nádasdladány - A kisbíró a faluban történteket szedte vidám rigmusokba; feltűnt a menetben a jenői csikós, Pongrácz Gyula és a pákozdi Balázs Attila is; oldalról cifra madárijesztő kacsintgatott büszkén felénk.

V. Varga József

Szőke herceg Brünhilda megmentésére indult jó paripáján, de útját állta Süsü, a sárkány. Reich Fanni, Lilla és Szabina - szüleik segítségével - ezt a jelenetet álmodta a hangulatos életképbe. Átellenben Veilandné Erzsébet, az Írisz hastáncosa és férje, József sem madárijesztőben gondolkodott.

A sátor alatt, a vízipipa sejtelmes füstfelhőjében az arab férfiút csábos hastáncos nő bűvölte. Persze azért hagyományos madárijesztőben sem volt hiány a hét végén az utcák kapujában, a porták előtt, a központban például vagy öt is kellette magát a terjedelmes szalmabábú felügyelete alatt. Díszítsük fel madárijesztőkkel a szüreti felvonulás útvonalát! - ezzel a felhívással fordult az Emléknyitogató Helytörténeti Egyesület a falu népéhez.

A dekorációkat zsűri értékeli, illetve a közösségi oldalon is lehet rájuk voksolni - eredményhirdetés egy hét múlva. Az általános iskola és a szülői közösség által szervezett szüreti felvonulás a közösségi háztól indult szombaton délben; a díszes, vidám menet szinte a teljes települést bejárta. A karavánnal tartott Varga Tünde polgármester, hol itt, hol ott tűnt fel, segített a szervezőknek, üzeneteket közvetített. A csikósok, a fogatosok, a magyar ruhás leányok és legények hét állomáson invitálták zenés-táncos vigassággal az esti szüreti bálba a derék ladányiakat. Bíró uram, Papp Zoltán és párja, a bíróné, Varga Judit vezette táncba a könnyű léptű ifjakat. Ritmusra mozdult a népes nézősereg lába, összecsattantak a tenyerek - nem szomorkodott senki sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!