Hírek

2013.10.28. 07:28

Életveszélyessé nyilvánították a lakókra omlott házat Enyingen

Enying - Valami roppanásra ébredtek hétfőn reggel a Vár utcai házban, de akkor már szakadt is rájuk a mennyezet, a csúcsfal. A korábban kicserélt gerenda mentette meg a fiatal pár életét.

V. Varga József

Leomlott a ház hátsó résznek csúcsfala és födémzete, ketten könnyebben sérültek. Valami roppanásra ébredtek hétfőn reggel a Vár utcai házban, de akkor már szakadt is rájuk a mennyezet, a csúcsfal - mondja Kovács Attila. A korábban kicserélt gerenda mentette meg a fiatal pár életét, a házrészt életveszélyessé nyilvánították. Kovács András és Kovácsné Piroska nem tudja, hogy mi lesz velük, még mindig a sokk hatása alatt állnak. Elkeseredettek, feszültek. Pődör Gyula polgármester ígéretét bírják - az önkormányzat melléjük áll. Piroska csak úgy súgja: bármiféle segítséget, támogatást hálás köszönettel fogadnak. A család többi tagja nem mutatkozik, az életveszélyessé nyilvánított ház mellé húzott, különálló kis épület ajtajából kukucskálnak csak ki olykor az udvarra.

Attila és barátnője életét a korábban kicserélt gerenda mentette meg. Leszakadva és mintegy föléjük ékelődve felfogta a lezúduló födém- és falrészeket. Szerencsére csak könnyebben sérültek, a mentők a helyszínen ellátták őket, további orvosi ellátásra nem szorultak.

- Valami roppanásra ébredtünk reggel hét óra körül - idézi fel Kovács Attila a történteket -, de akkor már szakadt is ránk a mennyezet. Nagyon megijedtünk.

A család felnőtt tagjai dobálták félre a leomlott téglát, törmeléket, faanyagot, és még a siófoki tűzoltók kiérkezése előtt kimentették a szobából a fiatalokat.

Kovács András csak ül ott csöndesen oldalt az udvaron, egy kupacon, mellette kutyája ugat, a lécek között kismacska bóklászik.

- A sokk hatása alatt állunk most is - törli meg szemét Kovácsné Piroska. - Mi lesz velünk? Alig érzem a kezem, lábam, elszállt belőlem minden erő.

Amint hétfőn délelőtt a helyszínen Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó századostól, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk: a Vár utcai lakóépület hátsó traktusának csúcsfal része és födémzete omlott le, a szobában tartózkodó két személy könnyebben sérült. A házrész lakhatatlanná vált, körbekerítették, a menthető holmikat tűzoltók hozták ki a rommá vált helyiségekből.

Kovácsék elmondták, hogy rajtuk kívül még négyen tartózkodtak otthon, amikor a szerencsétlenség megtörtént. Attilát és barátnőjét ők menekítették ki, a két fiatalabb személy - egyikük a tízéves Bianka - elől tartózkodott.

Időközben megérkezett Pődör Gyula polgármester, tájékozódott és egyeztetett a hatóságok jelenlévő képviselőivel, majd Andrást és Piroskát próbálta nyugtatni. Arról tájékoztatta őket, hogy intézkedett a városházán: a család pénzügyi gyorssegélyt kap, valamint ágyneműt és kisebb bútorokat bocsátanak a rendelkezésükre.

Amennyiben a helyszínre tudják szállítani, egy lakókonténert is felajánlott Kovácséknak, szükséglakást ugyanis nem tud biztosítani az önkormányzat, lévén nem rendelkeznek ilyesmivel. A polgármester a járási hivatalt és a gyámügyet is értesítette a történtekről.

A székesfehérvári építésügyi hatóság helyszínre érkező munkatársai felhívták a család figyelmét arra, hogy a házrész, de az előtte húzódó folyosó szakasz is életveszélyes. A kihúzott piros-fehér csíkos műanyag szalag a veszélyre figyelmeztet, de mindezt a hivatalos tábla kihelyezésével is nyomatékosították.

Piroska az utcáig kísér, csak úgy súgja: bármiféle segítséget, támogatást hálás köszönettel fogadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!