Hírek

2013.10.07. 10:54

Irodalombarátok napjain Szent Istvánról

Székesfehérvár - Baráti találkozó, szakmai eszmecsere vagy mindkettő – kinek-kinek mást-mást jelenthet a Határon Túli Magyar Irodalom Napjai programsorozata.

Bokros Judit

A három, sőt, a hétfő délelőtti előadásokkal négy napos rendezvényt 13. alkalommal szervezte meg a Vörösmarty Társaság, a fehérvári önkormányzat támogatásával. A határon túli magyar és a hazai szerzőkön kívül idén először voltak lengyel vendégek is, akikkel azonban már több éves barátság köti össze a társaság tagjait.

A programok pénteken kezdődtek a Táncházban, itt ismerkedtek vagy találtak egymásra újra a résztvevők, akik előadásokat is hallgathattak. A találkozó szombaton a Hiemer-ház báltermében folytatódott, ahol a köszöntő után Bobory Zoltán, a társaság elnöke és a Vár című folyóirat főszerkesztője átadta a lap szerkesztősége által évente odaítélt Vár-díj egyikét. Az elismerést most a három lengyel vendég egyike, Janusz Wójcik vehette át, aki a magyar-lengyel barátság ápolásáért irodalmi, kulturális téren tesz sokat, valamint alkalmanként megjelennek versei a Várban. A másik díjazott, a dunaújvárosi Pásztor Bertalan író vasárnap kapta meg a kitüntető címet, amikor a vendégek ottani írótársakkal tartottak eszmecserét.

Az idei találkozó témája a 2013-as emlékévhez kapcsolódva e címet kapta: „Szeretetben légy kegyes ” - Szent István intelmei az irodalomban – Üdvöz légy, királyi város! Ennek jegyében a Hiemer-házi előadások során Szakolczay Lajos irodalomtörténész két drámát, Sík Sándor István király, illetve Ratkó József Segítsd a királyt című művét elemezte. A délelőtt ugyan állítólag a „nem összebeszélés” jegyében zajlott, Vasy Géza irodalomtörténész is a Ratkó-drámáról, annak mai napig érvényes gondolati kérdéseiről beszélt, majd Bakonyi István irodalomtörténésztől Serfőző Simon Jövőlátó című drámájáról hallhattunk. Mindhárom mű Szent István alakján, korán keresztül hangsúlyozza a múlt fontosságát, s vet föl most is aktuális kérdéseket. Az egyik vendég, a Muravidékről érkezett Mayer Erzsébet az elemzések között egy-egy Szent Istvánról készült szoborról beszélt.



 

A szombat délután a lengyel vendégeké volt: Janusz Wójcik, Wisniewski Radoslaw, Konrad Sutarski már a Vörösmarty teremben mutatkozott be, Zsille Gábor költő, műfordító szórakoztatóan informatív felvezetésével. Kora este kiállítás is nyílt, a Kossuth utcai teremben gazdag kisgrafikai anyag látható, Szent István öröksége - katolikus motívumok a kisgrafikákon, ex libriseken címmel.

Balról: Zsille Gábor, Konrad Sutarski, Janusz Wójcik, Wisniewski Radoslaw (Fotó: Lovász Lilla)


Janusz Wójcikkal itt nyílt alkalmunk rövid beszélgetésre. Mint tolmácsa segítségével megtudtuk: irodalmi, kulturális téren valóban sokat és régóta tesz a magyar-lengyel kapcsolat fenntartásáért, gazdagításáért, a Liszt Ferenc Társasággal ugyanis rendszeresen szerveznek esteket, melyekre magyar művészeket is meghívnak. Székesfehérvárhoz 1994 óta köti erős kapocs. Elmondta: vonzódik a városhoz, annak titokzatos történelméhez, melyet újra és újra föl kell fedezni, meg kell mutatni. S hozzátette: a hivatalos szinten túl barátság köti az itteni írókhoz, alkotókhoz, otthon pedig a családi összejövetelek alkalmával olykor egy-egy üveg móri ezerjó bor is az asztalra kerül...
Az irodalmi napok mellett ez is hatásos, tartós módja, jó példája lehet a határainkon túli kapcsolatok ápolásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!