Hírek

2013.10.18. 18:05

Pályakörkép 2013 - Fontos döntés előtt állnak

Pénteken nyitotta meg kapuit a Türr István Képző és Kutató Intézet Székesfehérvári Igazgatóságának épületében az idei megyei pályaválasztási kiállítás, a Pályakörkép 2013 .

Klecska Ernő

A Pályakörkép 2013 október 18-án és 19-én a Türr István Képző és Kutató Intézet Székesfehérvári Igazgatóságának épületében várja a látogatókat. Október 15-ikén a rendezvény párjára Dunaújvárosban, a Dunaferr Sportcsarnokban került sor.

- A Pályaválasztási Kiállításon közel 70 kiállító, köztük 5 munkáltató is bemutatkozik. A kétnapos rendezvényen a különböző oktatási intézmények is lehetőséget kapnak arra, hogy az általuk végzett tevékenységeket, az oktatott szakmákat ismertessék - mondta Buday Attila, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának vezetője.

Kottyán Zsuzsanna, a megyei munkaügyi központ munkatársa éppen egy kisdiáknak segít eligazodni egy tesztnél (Fotó: Koppán Viktor)

A Seregélyesi úton található intézetben - a volt képző központban - az összes középfokú oktatási intézmény bemutatkozik, de a munkáltatók is képviseltetik magukat. A szakbemutatóval és információs börzével egybekötött rendezvényen az érdeklődők átfogó ismereteket szerezhetnek az egyes szakmákon túl az oktatási intézményekről, a továbbtanulási és munkavállalási lehetőségekről. A gyakorlati szakképzés lehetőségeiről és feltételeiről a kiállító iskolák, kamarák és a gyakorlati képzést biztosító munkáltatók bevonásával segítik a kilátogatók ismereteinek bővítését.

A kiállítást pénteken reggel Galambos Dénes, a Fejér megyei kormánymegbízott és Földi Zoltán, a székesfehérvári önkormányzat humán közszolgálati szakbizottságának elnöke nyitotta meg. A rendezvényeken a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is segít eligazodni a pályaválasztás előtt álló fiataloknak és szüleiknek, de kitelepült és látványos bemutatókat tart a Magyar Honvédség, a rendőrség és a Katasztrófavédelmi Igazgatóság is.

A hasonló kiállítások sorában idén először üzemlátogatásokra is vitték a fiatalokat, az érdeklődő pedagógusokat és szülőket. Ehhez a megyei munkaügyi központ bérelt autóbuszokat - újságolta Buday Attila.

A rendszerváltás előtt bevett gyakorlatnak számító üzemlátogatást nemrég a megyei kamara élesztette újra. A gazdasági önkormányzat pályaorientációs tevékenysége során a gyakorlati képzést nyújtó gazdálkodók segítőkészségének köszönhetően vitte a diákokat először a tanműhelyekbe. A fiatalok itt is és az üzemlátogatásokon is testközelből ismerhetik meg az egyes szakmák mindennapjait.

Rengeteg fiatal volt pénteken a megyei pályaválasztási kiállításon és szombaton is sokat várnak a szervezők. Ma már a pályaorientációs és pályaválasztási tevékenységet is számítógépek segítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!