Hírek

2013.10.25. 15:55

Elkészült a zajtól védő fal Maroshegyen

Székesfehérvár - A lakók nyugalmát hét éve zavaró probléma oldódott meg Maroshegyen azzal, hogy elkészült egy kilométer hosszan a zajvédő fal.

Házi Péter

Az elkerülő út átadását követően szembesültek az Orsovai és a szomszédos utcákban lakók, hogy igencsak megnőtt a zajterhelés. A mérések is igazolták ezt, a környezetvédelmi felügyelőség így - immár évekkel ezelőtt - kötelezte az építtető NIF Zrt-t, hogy az út mentén zajvédő falat kell építeni.

- A mostani ciklusban a Fehérvárért dolgozó országgyűlési képviselők nem kis lobbizása kellett ahhoz, hogy végre sikerüljön rábírni az út építtetőjét a 160 millióba került fal felhúzására - mondta Brájer Éva, a körzet önkormányzati képviselője.

Törő Gábor és Brájer Éva az elkészült zajvédő falnál. Hét éve húzódó probléma volt az állandó zaj (Fotó: Koppán Viktor)

Törő Gábor útügyi biztos kérdésünkre, miszerint a szárazréti körforgalom környékén is hasonlóan nagy gondot okoz az autók zaja, elmondta, a problémát az elkerülő út harmadik ütemének megépítése jelenti, hiszen az új út jóval Feketehegy-Szárazréten kívül vezeti majd el a teherforgalmat. Hozzátette, azon kell dolgozni, hogy az elkerülő szabadbattyáni hídjánál is hasonló zajvédő épüljön. Törő Gábor kiemelte, a 81-es úton a hónap végén kezdődik a felújítás, a 26-os kilométertől tizenegy kilométeren át.

Az elkerülő másik szakasza mellett lévő Sóstó 2 családi házas telepet és a Mezei utcát érintően a szabályozási tervek azt tartalmazták, hogy itt akkor lehet építkezni, ha a zajvédőt a tulajdonosok megépítik. Nos, a kiparcellázott telkeknek azóta új gazdáik vannak, velük szemben Brájer Éva szerint nem lenne tisztességes, ha a fal megépítésének összegét a lakókra hárítanák. Ez ügyben a környezetvédelmi felügyelőséggel kell valamilyen egyezségre jutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!