Hírek

2013.10.18. 09:45

Egér Ágota meséi: Egér a kamrában (2)

Így ősz derekán Gréti néni valamire mindig nagy gondot fordított. A bejárati ajtót egy pillanatra sem hagyta nyitva, tudta, hogy a hideg elől menedéket kereső egerek így jutnak be a házba a legkönnyebben.

Baranyi Ildikó

Meg sem fordult a fejében, hogy épp most hozott be egy egérkét. A házban is volt egy kis spájz, ahova Gréti néni letette az almás kosarát – Ágotával együtt. Az ajtót becsukta. Ágota csöbörből vödörbe került. Odakint a nap lemenőben volt már, betakarózott vörös dunnájával. Szeles idő lesz! Az eget szürkés felhők takarták el, s közülük a hold imbolyogva pislogott le a Tanyára.

Gréti néni tévézett, s közben az almákból eszegetett jóízűen. A spájzban Ágota körbe nézett.

– Hűha, ez igen! – csodálkozott a kisegér, mert a kis spájz tele volt csupa egérnekvaló finomsággal. Egy kis polc állt a fal mellett. A felső kettő tele befőttel, lekvárral. Almakompóttal, őszi- és sárgabarack befőttel, szilvalekvárral. Ezek alatt kiskosarakban sorakoztak a pudingporok, csokitáblák, színes cukrok, fűszerek. Majd a kristálycukor, liszt, rizs. Legalul kis kosárban tojás, egy nagyobban krumpli, és az imént behozott almáskosár.Ágota nagyon éhes volt, és nem sokat gondolkozott gyorsan beleharapott az almába, majd a krumpliba.

Aztán az jutott eszébe, annál sokkal finomabbat is talál. Hagyta hát a krumplit, és fölmászott a polcon. Fogaival felszakított egy puncsos pudingport, mert jó illata volt, de csalódott, mert nem volt jó íze, így hát otthagyta. A csoki sokkal jobban ízlett neki, és a mazsola is. Ezeket mind megrágcsálta. De a legnagyobb bánata az volt, hogy a befőtteket nem tudta megkóstolni. Mire eljött a reggel, Ágota pocakja kerek volt mint egy labda. Amikor Gréti néni benyitott a spájzba, bizony nem akart hinni a szemének.

Sajnos, azonnal rájött, mi történt? Lassan nézett körbe, hátha meglátja a kis kártevőt, de senkit sem látott, ugyanis az egérke az ajtó csikordulására felébredt, és bekászálódott a krumplik közé. Onnan pislogott kis fekete szemeivel. Füleit lekonyította és meg sem moccant. Nem is látták meg, viszont a jellegzetes apró rágásnyomok elárulták: itt bizony egér járt az éjjel.Gréti néni hamarosan egy kis dobozzal tért vissza, melynek nyitva volt az ajtaja, és egy kis rúddal volt kitámasztva.

Ágota amikor újra egyedül maradt, kíváncsian nézegette. A dobozból finom sajt illata áradt. A kis vészcsengő megint megszólalt, de sokkal kíváncsibb volt, mint óvatos. Lassan dugta be az egyik lábát, majd a másikat, míg el nem érte a sajtot. Már a mancsában volt, mikor az ajtó lecsapódott. Próbált kijutni, de nem tudott, csak futkosott körbe-körbe. Teljesen kimerült a hasztalan menekülésben, majd kétségbeesésében összekucorodott, és halkan elkezdett sírdogálni. Gréti néni délután talált rá.

– Hát itt a kis bajkeverő! Milyen formás kis egérke vagy te! – mondta. Vajon, mi lesz most Ágotával? Na, mit gondolsz? Biztos azt, hogy legjobb esetben kidobják az udvarra. És így járt volna a legjobban Ágota. Szerintem azonnal hazafutott volna, és soha többet nem jön a Tanya közelébe. Vagy, ami a legrosszabb, odaadják Karmosmancsosnak. Jaj! Ebbe még belegondolni is rossz! De bármilyen furcsa is, Gréti néni megsajnálta. Mit is tehetett volna, mikor meglátta Ágota könnyesen csillogó könyörgő tekintetét? Kiszabadította hát és Ágota újra szilárd talajt érzett a lába alatt. De vajon ,hol? Úgysem találod ki. Viszont, ha a következő részben is velem tartasz, elárulom. (Folytatjuk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!