Hírek

2013.10.18. 17:10

Ángyán: Kishantos közfeladatot lát el

Ángyán József független országgyűlési képviselő az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügye kapcsán.

Fejér Megyei Hírlap

Ángyán József közleménye: "Tudja még valaki a Vidékfejlesztési Minisztériumban, hogy mi az a „tájközpont”, és mit is tartalmaz a Nemzeti Vidékstratégia?

Értetlenül állok a VM „Kishantoson ezen túl többen használják az állami földeket” címmel kiadott nyilatkozata előtt, amely éppen az NVS-2020-ra hivatkozva tartja jó döntésnek a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és fenntartható, ökológiai mintagazdaságának likvidálását. Az NVS-2020 – melynek kidolgozását államtitkárként magam irányítottam – a kis- és közepes családi gazdaságokra és azok összefogására, a helyi gazdaság és társadalom megerősítésére alapuló vidékfejlesztést tűzi ki célul. Ehhez a kishantosi mintára megvalósuló tájközpont-hálózat létrehozását tartja szükségesnek.

Ezek a központok mintagazdaságból és népfőiskolából állnak. Fejlesztési, bemutatási, tanácsadási, felnőttképzési tevékenységükkel közfeladatokat látnak el. Segítik a gazdálkodó családok és közösségeik megerősödését, a falu, a vidék talpra állását. Nonprofit tevékenységük közhaszna a családoknál, a helyi gazdaság és társadalom szereplőinél jelentkezik. A közvagyont kezelő állam ehhez kedvezményesen földterületet biztosít. Aki a családi gazdaságokat az őket segítő, hagyományos kincstári birtokfeladatokat ellátó, közhasznú intézménnyel, a nonprofit tájközponttal összekeveri, ezért a földet alóla kihúzza, az nem csak hozzá nem értéséről tesz tanúbizonyságot, hanem mindannyiunk érdekében jobban teszi, ha távol tartja magát a vidéktől, a falutól és a földtől."

Kishantoson csütörtökön szervezett sajtótájékoztatót és akciót a Greenpeace a bio gazdaság jövője érdekében. Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!