Hírek

2013.10.25. 10:36

Állítsuk a gyereket a való világ kihívásai elé!

Székesfehérvár - Szülőknek, pedagógusoknak szólt minap Párkányi András előadása a Tóparti gimnázium könyvtárában.

Kocsis Noémi

A Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány szakembere azoknak segített információival, akiknek gyermeke esetleg már ki sem mozdul a számítógép elől

Kutatási eredmények nyomán ma már tudjuk, hogy hosszú távon csak olyan kapcsolatok jönnek létre a gyerekek agyában, amelyeknek a konkrét élet-világban is rendszeresen aktiválódnak. Amit sokáig nem használunk, az bizony elsorvad egy idő után. Az agyunkban lévő legfontosabb, úgynevezett neuronális áramkörök kialakításához elsősorban arra van szüksége a gyerekeknek, hogy megtapasztalják a saját testüket, ezt azonban korántsem a képernyő ülve fogják elérni, bármi megy is egyébként a tévében – vallja a fehérvári alapítvány szakembere is.

A Szülők Akadémiája sorozatban Párkányi András adott elő (Fotó: Tósoki Attila)

- Mai világunkban a srácok éppen attól szenvednek, hogy nem találnak igazi teljesíthető feladatokat, pedig éppen ezek által erősíthetnék meg az identitásukat, énképüket – magyarázza Párkányi András. Ha ez az igény nem teljesül be, igen könnyű pótszer a széles körben fellelhető virtuális játékok sora, ám ezekben a gyerek kizárólag virtuális élethelyzeteken edzheti az agyát. A képernyős kapcsolatok azonban hamisak: nem érezzük a másik ember illatát, nem látjuk a metakommunikációs kifejezőeszközeit, kizárólag írásban kommunikálunk, elvesznek a gesztusok. Ennek veszélye, hogy a gyerekek ezekben az interakciókban nem bírnak veszíteni, nem viselnek el frusztrációkat. A világhálón is terjedő szexuális bűnözésnek is kiszolgáltatottak.

Mit tehet a szülő? Utóbbi esetben például mindig álljon a gyerek mellé, az ugyanis nem fogja tudni maradéktalanul jól megoldani ezt a helyzetet, szükséges a szülői beavatkozás. A másik legfontosabb, hogy a számítógép adta kihívásokkal szemben állítsuk a gyerekünket a valódi élet kihívásai elé! Legyen ez kalandparki látogatás, sziklamászás, kirándulás, interaktív társasjáték, logikai rejtvény, vagy bármi más, csak ne a számítógép adta lehetőségek között történjen meg!

A szakember egyébként az eredendően nyitott, kreatív, optimista, mindenre kíváncsi gyerekeket nem félti az internet és a számítógépes világ veszélyeitől, mert mint elmondta, ezek a fiatalok annak veszik majd a virtualitást, ami valójában: tanító, felfedezhető, sokféle információ fellelésére alkalmas síknak. Azért az odafigyelés náluk sem árt: tanítsuk meg tehát őket arra, hogy mielőtt lenyomnák az Enter gombot egy e-mail elküldésekor, inkább olvassák el még egyszer a szöveget. Az internet ugyanis mindent megőriz

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!