Hírek

2013.09.11. 18:01

Rendőreink a gyerekek közt

Idén számos programot indítanak a rend őrei a gyermekek körében, hogy megóvják őket a veszélyektől.

Gallai Péter

Vörös Ferencné rendőr alezredes, a Fejér megyei rendőr főkapitányság bűnmegelőzési osztály kiemelt főelőadója elmondta: szeptember első hetében az iskolakezdéskor a rendőrök az intézmények előtt jelentek meg és kezdetét vette az iskolarendőrök munkája is. A legsikeresebb kezdeményezés a Fejér megyéből – nem mellékesen az általa kidolgozott – OviZsaru program, ahol a legkisebbekhez mennek el.

A nagyobbakat a DADA (Dohányzás – Alkohol – Drog – AIDS) programmal érik el, amelynek folytatása a középiskolásoknak szóló Ellenszer program. Ettől az évtől nagy lendületet vett az általános iskolákban zajló iskolarendőr rendszer, ahol körzeti megbízottak teljesítenek – a pedagógusokkal és a polgárőrökkel – szolgálatot.

A Fejér Megyei Hírlap e kezdeményezéseket sorozatban mutatja be. 

Az óvodától egészen a középiskoláig, minden korosztályt érintenek a rendőrség bűn- és balesetmegelőző programjai. A köznyelvben csak iskolarendőrként emlegetett kezdeményezést még 2008-ban indította útjára az ORFK, azonban Dunaújvárosban ennél korábra tehető a rendőrség és az oktatási intézmények közötti kapcsolat. A Dózsa iskolában, a városban elsőként már 2006-ban működött ez a fajta együttműködés, ami a felek kölcsönös megelégedettségével a mai napig tart.



A megyei rendőr-főkapitányság kezdeményezésére mind a hat kapitányság illetékességi területén szeretnék megismertetni, hogy kollégáik milyen programokkal készülnek a különböző korosztályoknak, az óvodásoktól egészen a középiskoláig.

Szerdán délután a Dózsa iskolában az intézmény rendőre, Kőhalmi László törzszászlós találkozott a szülők képviselőivel, a munkaközösség elnökével, Pölöskeiné Zeleszkó Ágnessel, valamint Márhoffer Csillával, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, utóbbiak pedig nyugodtan feltehessék kérdéseiket az őket érdeklő témákban. Az összejövetelen ott volt az iskola igazgatója, Tóth Györgyné is, aki elmondta, hogy példaértékű az együttműködésük, és érzékelhető haszna van a programnak: - Vannak olyan kérdések, amik rendre felmerülnek, mondjuk osztályfőnöki órán, de egészen más hatása van, amikor, egy rendőrrel beszélhetik meg ezeket a felvetéseket a gyerekek, vagy ő tart nekik oktatást. Ezek a foglalkozások beépülnek az órarendbe.

A szülői munkaközösség elnöke a beszélgetés során több olyan témát is szóba hozott, ami korábban a gyűlésükön is felmerült. Például azt, hogy az iskolai alkohol-, vagy dohányfogyasztás esetén milyen lépéseket tud tenni a rendőr, de arról is, hogy a kábítószerekről a felső tagozatban kezdenek beszélni a gyerekekkel.

Kőhalmi László a program legfontosabb elemeként azt emelte ki a szülőknek, hogy úgy nőjön fel egy generáció, hogy nem félnek a rendőrtől, az egyenruhától. 

- Az elsősök még nagyon megszeppentek az elején, de amint haladunk korban előre, egyre inkább partnerként kezelnek a fiatalok. Az is nagyon fontos, hogy a rendszeres és személyes találkozások után a gyerekek megismernek és megbíznak bennem, hiszen mégiscsak én vagyok az ő rendőrük... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!