Hírek

2013.09.22. 16:51

Ifjú tehetségek tárlata

Tizedik alkalommal, huszadik éve hirdették meg az Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot. Rengeteg fiatal tehetség gyönyörű munkáját csodálhatjuk meg, ha október 5-ig ellátogatunk a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házába.

Kajdi Erika

Komendó Gabriellának, a művelődési központ művelődésszervezőjének köszönhetően már második alkalommal állítják ki a legügyesebb kezű fiatalok szőtteseit és nemezeléssel készült munkáit a megyeszékhelyen.

Az országos pályázatra összesen 21 alkotó, 104 pályaműve érkezett be. A közösségi kategóriára kilenc alkotó, 71 munkával, illetve 12 egyéni tehetség 33 művel pályázott. A három tagú, szakértő zsűri ezek közül pusztán 16-ot nem javasolt kiállításra, a többi 88 munkát egytől-egyig bárki megcsodálhatja. Az alkotások között vannak faliszőnyegek és ujjbábok is. Az ifjak két korcsoportban nyújthatták be pályázataikat: 10 és 15 éves, valamint 16 és 25 éves kor között.

 

Varga Nórának mindene a nemezelés, a legközelebbi megmérettetésen ő is szeretne indulni iskolatársaival együtt  (Fotó: Koppán Viktor)


Országos megmérettetés lévén nem csak Fejér megyei, hanem többek között nádudvari, debreceni, balatonalmádi és budapesti oktatási intézményekből is jöttek kiállítók. Javarészt olyan iskolák tanulói vettek részt a megmérettetésen, amelyeknek fő profilja a kézművesség, de akadtak, akik szakköri tagokként nyújtották be pályázatukat. Az országos megmérettetésre nem csak a Fehérváron kiállított szövés és nemez szakterületre lehetett pályázni, hanem többek között hímzésre, fazekasságra, faragásra is, de ezeknek más intézmények adnak otthont jelenleg. A most díjazottak mindegyike, minden kategóriában továbbjutott az Ifjú Kézművesek Országos Kiállítására, amelynek november elején, Debrecen ad otthont.

A múlt szombati díjátadón a szakmai zsűri egyik tagja, Beszprémy Katalin hangoztatta, hogy manapság ezek a népi kézműves szakmák már nem anyáról leányra, apáról fiúra szállva öröklődnek tovább, hanem iskolákban, szakkörökön, mesterek segítségével, akik minden esetben igyekeznek felkarolni az ifjú tehetségeket. Többek között így tesz Dávidné Gyarmati Zsuzsanna is, akinek egyik tanítványa Kocsor Anikó, a Békés megyei Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola nyolcadik osztályos növendéke. Ő a csoportos kategóriában indult hatodmagával, s nemezelt ujjbábokkal készültek a pályázatra.

Beszprémy Katalin, a zsűri egyik tagja az alkotó munka iránti alázatot, a kreativitás örömét és szeretetét hangsúlyozta (Fotó: Koppán Viktor)


- Negyedik éve foglalkozom nemezeléssel. Nagyon szeretem a madarakat és a kutyákat, most is ilyen állatokat ábrázoló bábokat készítettem. Korábban már indultam pályázaton, ahol díjazott lettem. A későbbiekben is szeretném tovább folytatni ezt az elfoglaltságot - mesélte Anikó, aki társaival ezúttal a 10-15 éves korcsoport, közösségi kategóriájában ért el első helyezést. Ez azért is szép teljesítmény, mert a zsűri tapasztalatai szerint egyre kevesebben vannak, akik ebben a korcsoportban indulnak, így jellemzően az idősebbek pályáznak. A helyszínre a legtöbben Fejér megyén kívülről érkeztek. Ez alól akadt viszont kivétel is, hiszen Varga Nóra fehérvári, azonban a Hajdú-Bihar megyében található Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola és Kollégium növendéke.

– Egy éve foglalkozom nemezeléssel. Nagyon szeretem, a végtelen lehetőségek tárházának tartom minden tekintetben. Most nem nyújtottam be pályázatot, hiszen csak nemrég kezdtem el vele foglalkozni, de a legközelebbin szeretnék indulni - tudtuk meg Nórától, akinek több iskolatársa is a kiállítók között van, s nagyon büszke rájuk.

– Életem egyik legjobb döntésének tartom, hogy ebbe az iskolába jelentkeztem, hiszen a tanárok szívvel-lélekkel adják át tudásukat - tájékoztatott a fiatal lány.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!