Hírek

2013.09.13. 14:28

Börtönnyitás Martonvásáron

Hosszú idő után ismét megnyitják a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet martonvásári objektumát: erről minap Baracskán beszélt Kiszely Pál tábornok, intézetparancsnok.

Tihanyi Tamás

– Hatvan éve, 1953 március 1-én alapították a baracskai börtön munkahelyet öt foglárral és hetven fogvatartottal. Voltak olyan időszakok, amikor a földön aludtak az őrök és a foglyok – idézte fel a múltat minap a HÍrlapnak Kiszely Pál dandártábornok, intézetparancsnok.

Hozzátette: ma már a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet igen nagy börtön lett három objektummal, Baracskával, Székesfehérvárral és Martonvásárral.

– Utóbbi helyszín már évek óta üresen áll. Lesz ezzel kapcsolatban változás?

– Jó hír, hogy 2014. december 31-től a martonvásári börtön 175 férőhellyel ismét megnyílik. Az ehhez szükséges tervezés és beruházás már elkezdődött. Nagy valószínűséggel úgynevezett „elzárásos” fogvatartottak lesznek ott elhelyezve. Ez a döntés és változás a kormány büntetőjogi koncepciójának a része.


A büntetés-végrehajtás akciócsoportja a szakmai napon bemutatta, miként fognak szökött rabot (Fotó: Lovász Lilla)

 



– Ez jelentős változás, hiszen a büntetés-végrehajtás évekig sikertelenül árulta a martonvásári objektumot.

– Igen, de végre eldőlt a sorsa és ismét a büntetés-végrehajtás céljaira lesz igénybe véve.

– Mit jelent az elzárásos büntetés?

– Ez egy jelenleg is létező jogi intézmény. Az új Büntető Törvénykönyv bizonyos bűncselekmények esetén lehetőséget ad arra, hogy a bíró ne szabadságvesztés büntetést szabjon ki, hanem csak elzárást. Ez enyhébb fokozatnak felel meg, az épület is úgy készül. Az elképzelés az, hogy ezeket a fogvatartottakat száz százalékban foglalkoztatni kell. Számunkra az lesz a legnagyobb feladat, hogy ezt is megoldjuk.

– Mit dolgozhatnak ők?

– Olyan vállalkozókat keresünk, akik az ilyen büntetéssel sújtott fogvatartottakat alkalmazni tudják. Az intézettől jelenleg is több, mint százan dolgoznak külső munkahelyen. Martonvásár elhelyezkedése az autópálya miatt logisztikai szempontból nagyon jó. Korábban a martonvásári fogvatartottak budapesti munkahelyeken dolgoztak.

Szent Adorján Napja, az önök szakmai napja jó alkalom arra, hogy a büntetés-végrehajtásban dolgozók megbecsültségéről szóljunk.

– Ez folyamatosan javul, ami köszönhető a média érdeklődésének is. Az anyagi megbecsültség nagyon fontos: az új életpályamodell bevezetésével, az ország teljesítő képességének növekedésével remélem, ez is jobb lesz. Aki hozzánk felszerel és becsülettel végzi a munkáját, az nyugdíjig nálunk maradhat. Ez sem kis dolog manapság, de ismétlem, az anyagiak javítása nagyon időszerű lenne.

– Hallani arról, bevezetnék az elektromos nyomkövető berendezés viselését, ami csökkentheti a börtönök zsúfoltságát. Jó ötlet ez?

– A legnagyobb gond a magyar büntetés-végrehajtásban az előzetes fogvatartás helyzete. Az erre használt objektumok a legtelítettebbek, Fehérváron ez az arány 180 százalékos. Azt reméljük, az elektromos őrizet ezen a helyzeten javít, ha a bíróságok nagyobb számban szabnak ki házi őrizetet. Folyamatban van az új büntetés-végrehajtási törvény kidolgozása. A tervekben szerepel, hogy a „karpereceket” használjuk majd például szabadulás előtt a reintegrációs időszakban, vagy külső munkavégzés során. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!