Hírek

2013.09.15. 11:10

Kulcsi mészárlás - Az eltorzult személyiség védője

A múlt héten kezdődött meg a kulcsi családirtó, H. Csanád Jutas büntetőperének tárgyalása a fehérvári törvényszéken. Az első két tárgyalási nap után a folytatás novemberben lesz - beszélgettünk a vádlott ügyvédjével, Hortobágyi Tiborral.

Zsigó Ferenc

- A vádlott elmeállapotával kapcsolatban egymásnak ellentmondó szakértői vélemények kerülnek majd a bíróság elé. Önnek, aki a kezdetektől ismeri a vádlottat, mi a véleménye az elmeállapotáról?

- Abszolút laikusként én azt gondolom, hogy minél előbb folytatnak le egy ilyen vizsgálatot, annál pontosabbak, helytállóbbak annak megállapításai. Itt ugyanis nem azt kell megállapítani, hogy most milyen állapotban van az illető, hanem azt, hogy tettének elkövetésekor, azaz 2012. április 4-én 5-én és 6-án milyen állapotban volt. Az elsőfokú szakvélemény egy hónappal a cselekmények elkövetése után fogalmazódott meg, de nyilvánvalóan a vizsgálatok ezt megelőzően, tehát az elkövetéshez közeli időben történtek. Annak a vizsgálatnak az eredménye az lett, hogy H. Csanád nem beszámítható.

H. Csanád Jutas mindvégig higgadt maradt, még akkor is, amikor édesanyja elsírta magát (Fotók: Koppán Viktor)

- Annak a vizsgálatnak az idején a vádlott már beszélt arról a bizonyos eltorzult személyiségről, aki a szörnyű tetteket elkövette az ő testével?

- Körülbelül két héttel az események után tisztult ki az elméje, akkor fogta fel, hogy mit tett. Ugyanakkor már az első napoktól fogva kereste önmagában az okokat, hogy miért is követte el a szörnyűségeket. Ne feledjük, hogy egész addigi élete során nem volt vele semmi probléma, mintagyerek volt, kitűnő tanulmányi eredményei voltak. Csak akkor romlottak le kissé az eredményei, amikor építési vállalkozó édesapjának gondjai voltak. Ekkor vált zárkózottá, ekkor szakadtak meg a kapcsolatai az osztálytársakkal. Egyébként tettének elkövetése után ő maga kérte az elmeorvosi vizsgálatot, saját magának sem tudta megmagyarázni a történteket.

- Ön akkor került vele kapcsolatba?

- Igen, elfogása után még aznap, tehát tavaly április 6-án. Nyugtatókat kapott, de már akkor érezte, hogy ez nem elegendő, és az őrizetbe vétele után körülbelül egy héttel kérte a gyógykezelését.

- A második elmeorvosi vizsgálatra mikor és miért került sor?

- A nyomozóhatóság ezt rutinból rendeli el, a második vizsgálat ugyanazt célozta, arra a kérdésre keresték a választ, hogy tettének elkövetésekor beszámítható volt-e vagy sem. Ez egy kontrollvizsgálat volt. Ha a második vizsgálatnak ugyanaz lett volna az eredménye, mint az elsőnek, akkor egyértelmű lenne a helyzet. Mivel azonban a második vizsgálat eredménye teljesen más lett, ebből keletkezett az ellentmondás.

- A mostani tárgyalásokon a viselkedését figyelve nekem úgy tűnt, hogy logikusan érvel, kérdez, higgadtan, értelmesen, szinte szenvtelenül, érzelemmentesen viselkedik.

- A kérdés azért érdekes, mert ő már az elfogásakor is ugyanilyen összeszedetten viselkedett. Amikor behozták ide a fehérvári kapitányságra és először találkoztam vele, már akkor is teljesen normálisan viselkedett. Természetesen hétköznapi értelemben nem nevezhetünk normálisnak egy olyan embert, aki a családját lemészárolja. Laikusként mondom mindezt, de meggyőződésem, hogy ha egy szakember találkozik vele úgy, hogy nem tudja, mit követett el, ő is teljesen normálisnak gondolná. Még akkor is higgadt és szenvtelen maradt, amikor Kulcson, a házban helyszíni kihallgatás volt. Ott is minden érzelem nélkül mutogatta meg a cselekmények helyszíneit. Tisztán emlékezett, minden apró részletre kiterjedően mondta el, hogy mi történt.

Hortobágyi Tibor sem érti, hogyan tud ilyen higgadtan, nyugodtan viselkedni védence

- Éppen ez az, ami a hétköznapi ember számára abnormális: aki szereti a szüleit, testvéreit, nagyszüleit, az képtelen lenne így viselkedni. Az nem tudna a legapróbb véres, borzalmas részletekről ilyen higgadtan, szenvtelenül beszélni... H. Csanád úgy viselkedik, mint egy hidegvérű, érzelem nélküli gyilkos. Aki 24 évig normális életet él, az hogy válhat ilyenné egyik napról a másikra? Itt valami nem stimmel.

- Ezt a kérdést szerintem a szakembereknek is fel kellene tenni. Az, hogy a mai napig nem tört meg, amit mi laikusként is elvárhatnánk egy ilyen szörnyű esemény után, az nála vajon miért nem történt meg? Ez számomra is érdekes kérdés

- Amikor itt volt a tárgyalóteremben az édesanyja, H. Csanád egyetlen egyszer sem nézett rá, pedig közel másfél éve nem látta...

- Amikor a per megkezdése előtt találkoztunk, azt kérte, hogy zárt tárgyalást indítványozzak, mert arra számított, hogy megviseli majd anyja jelenléte, tehát ő is arra számított, hogy nehezen fogja viselni a helyzetet, és nem szerette volna, hogy ezt ország-világ lássa. A bírónő elutasította az indítványt, Csanád nem mutatott ki érzelmeket.


A per november 18-án és 20-án folytatódik. Ekkorra a kulcsi - immár csonka család - szomszédait és az elmeorvosi szakértőket idézte be a bírónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!