Hírek

2013.09.13. 16:53

A rehabilitáció a céljuk

A fogyatékos emberek társadalomban elfoglalt helyéről rendeztek konferenciát a Viktória Rehabilitációs Központban. Székesfehérváron.

Tribolt Lajos

A fogyatékossággal élő emberek hazai szociális biztonságáról beszélt előadásában Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztérium szociális és családügyi államtitkára. Szólt az egyes fogyatékos csoportokat érintő gondokról, a pályázati lehetőségekről. Spányi Antal megyés püspök arról szólt, hogy a krisztusi elvek hogyan valósulhatnak meg a modern világban.

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője elmondta, hogy az unió mostanában jóval többet foglalkozik a fogyatékos emberek dolgaival, mint korábban. Ez jó dolog, mert a közösségi jogalkotásnak segítenie kellene a nemzeti jogalkotásokat. El kell érni, hogy az unió ne csak gazdasági, de szociális közösség is legyen. Azt mondta egyébként, hogy Magyarország nem áll rosszul a fogyatékosokkal törődés területén sőt van terület, ahol elől járunk.



A sajtószobában megemlítette, hogy a székesfehérvári vasúti pályaudvar még nem akadálymentes, míg a tókörnyékig már minden állomás az. Reményét fejezte ki, hogy a fejlesztés hamar ideér. A megváltozott munkaképességűeket érintő jogszabályokról, azok hatásáról beszélt Dávid István minisztériumi főosztályvezető. Szólt arról is, hogy a tapasztalatok után merre kell mozdulni a jogalkotásban, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása tovább javuljon. Egy kutatás a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedését vizsgálta.



Laki Ildikó kutató azt mondta, hogy a kép pozitív, változik a szemlélet és a társadalom befogadóbb lett. Természetesen ezt a fogyatékosok lassabban érzékelik. Hegedüs Lajos, a Mozgássérültek Egyesületei Országos Szövetségének elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, a konferencia célja a fogyatékos ügy rehabilitációs célú megközelítése volt. Nem csak foglalkoztatási rehabilitáció, hanem az egészségügyi és oktatási rehabilitáció is. nem panasznapnak szánták a rendezvényt, hanem partnerek véleménycseréjének. A rehabilitációs felülvizsgálatoknak nincs konkrét határideje – hallottuk Tatosné Takács Andreától, a NRSZH főigazgató-helyettesétől.. Az új igényeket mindig előreveszik, hiszen ott még nincs ellátás. A mintegy 190 ezer érintettből eddig 60-70 ezer vizsgálata történt meg, s 10 százalékuk fellebbezett a másodfokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!