Hírek

2013.09.20. 15:52

A pedagógus béremelés és az új Nemzeti Alaptanterv

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is részt vett a Hazafiság Iskolájának megnyitóján. Arról kérdeztük, amiről a tanárok mostanában a legtöbbet beszélnek.

Tihanyi Tamás

– Izgalmasan kezdődött a tanév. A pedagógusok béremelésével kapcsolatban sokat hallani arról, hogy mégsem mindenki járt jól. Ismeri ezeket a panaszokat?

– Ezek nem valós problémák, ezek mögött nagyon sok a félreértés és a tudatlanság. Az a bér, amit a pedagógusok szeptember elején megkaptak, az még az augusztusi bérük, amikor még nem volt emelés. A pedagógusok október elején kapják meg először az emelt bért. Augusztusban nincsenek túlórák, ezért szeptember elején a pedagógusok bére mindig lényegesen kevesebb, mint amit például májusban kaptak. Tudatlanságra vall, ha valaki a mostani intézkedéseknek tulajdonítja azt, hogy szeptemberben kevesebb bért kapott, mint korábban. Október elején minden pedagógus szembesülhet azzal, hogy öt számjegyű összeggel kap több fizetést, mint korábban. A számítások szerint néhány ezren lettek volna olyanok, akiknek talán a jövedelme kevesebb lett volna, de kormánydöntés értelmében ezekben az esetekben kompenzálunk.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a pákozdi Nemzeti Emlékhelyen. Ha kell, kompenzálnak (Fotó: Kovács Zoltán)

– Mi lesz a túlórapénzekkel?

– Néhány százan lehetnek, akik olyan magas túlórapénzt, vagy egyéb juttatást kaptak, hogy nincs olyan központi béremelés, ami azt kompenzálni tudná. A kormány nagyon komoly intézkedést hozott, az ország nagyon komoly teljesítményt nyújtott azzal, hogy a béremelést lehetővé tette. Tucatjával kapom az üzeneteket pedagógusoktól, akiknek az átsorolása már elkészült és csak most hitték el azt, amit nyár óta mondunk: hogy 30-40-50, s nem egy esetben 70 ezer forinttal nőtt a jövedelmük. A világban, amelyben élünk nagyon sok ember komoly anyagi gondokkal küzd. Egy ilyen horderejű fizetésemelésnek csak örülni lehet. És ez csak az első lépés, folytatása következik.

– A kompenzációt mikorra időzítik?

– Akik esetében kompenzálnunk kell, pótolni a hiányt, azok november elején kapják majd meg az összeget, szeptember elsejei hatállyal.

– Miként vált be a Nemzeti Alaptanterv?

– Jónak látom a tanév indítását, de idő előtt lenne a tapasztalatokról felelősségteljesen nyilatkozni. Egy tanterv beválásáról csak évek után lehet beszélni, ezért így nem megválaszolható a kérdés. Arról azonban beszélhetek, hogy elkezdődött az erkölcstan, illetve a helyette választható hit és erkölcstan tanítása. Egyébként ez sem újdonság, hiszen 2011-ben fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely erről pontosan rendelkezik. Az előkészületekre tehát volt közel két év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!