Hírek

2013.09.15. 18:50

A kémek köztünk járnak?

Fejér megye - Ipari kémet fogtak minap az egyik nagykanizsai ipari parkban. Körülnéztünk, nálunk hogy védik a cégek e titkokat. Sokan még ezt is titokban tartják...

Klecska Ernő

Ipari kémkedés gyanúja miatt bocsátotta el egyik dolgozóját egy Nagykanizsán tevékenykedő multinacionális cég, és rendőrségi feljelentést tett az eset észlelése után. Az eset állítólag a General Electric (GE) nagykanizsai fényforrásgyárában történt, s külföldi megbízásból, közvetítő felkérésére folytatott ipari kémkedést a volt dolgozó, akinek ténykedése a belső védelmi rendszernek köszönhetően tűnt fel.

Laptársunknak, a Zalai Hírlapnak a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata csütörtökön megerősítette az értesülést azzal, hogy a cég feljelentésére üzleti titok megsértésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást egy 58 éves férfi ellen. Mint közölték, egy nagykanizsai multinacionális vállalat vagyonvédelmi igazgatója tett feljelentést augusztus 29-én a cégük egyik alkalmazottja ellen. A nyomozók az 58 éves férfit gyanúsítottként hallgatták ki, de a nyomozás érdekeire tekintettel további információt nem kívánt közölni.

A GE az érdeklődésre közleményt küldött, amelyben az áll: a nagykanizsai fényforrásgyárba érkezett névtelen bejelentés alapján rendkívüli biztonsági auditot végeztek a cégnél. Ennek során egy munkavállalóval szemben felmerült a gyanú, hogy üzleti célokkal nem magyarázható adatmásolást végzett , ezért a vállalat rendőrségi feljelentést tett. (Információink szerint a gyanúsított egy hordozható számítógépes háttértárolóra, egy úgynevezett pendrive-ra vitte át az adatokat.)

 

A Videoton gyártósorain gyakran a legkorszerűbb technológia van - ezt is védik a szakemberek (Fotó: Klecska Ernő)

Az FMH számos megyei céget megkérdezett arról, milyen gyakorlatot folytatnak, hogy védik adataikat, titkaikat. Alig volt olyan megyei cég, amelyiknek a vezetése erről nyiltkozni akart. Az egyik, üdítő kivétel a Videoton cégcsoport volt, amelynek vezérigazgatója, Sinkó Ottó elmondta: a Videoton versenyképességének alapjait olyan dolgok képezik, amiket nem lehet letölteni , vagy az éj leple alatt elszaladni vele. - - Emberi és technológiai hatékonyságunk, szolgáltatásunk minősége, versenyképes költségszintje több mint 25 év felhalmozott tudásában, dolgozóinkban, szervezettségünkben, belső kultúránkban gyökerezik.

- A szerződéses gyártás ebből a szempontból viszonylag szerencsés iparág, mert a termékhez kapcsolódó védendő tudás jelentős részben a megrendelőknél marad, hozzánk többnyire csak a gyártáshoz, teszteléshez szükséges része kerül. Mindazonáltal nagy gondot fordítunk arra, hogy akár a partnereinktől hozzánk került érzékeny információ, akár a saját üzleti titkaink ne kerüljenek illetéktelen kezekbe, saját informatikai rendszereket üzemeltetünk, ezek vállalatcsoport szintű működtetését külön IT szakemberekből álló csoport vigyázza - szögezte le a cégvezető.

- Szabályozás nélkül orosz rulett az egyre terjedő, BYOD (bring your own device) jelenség, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók saját mobileszközeiket vállalati környezetben használják. Nem szabályozzák a hazai vállalkozások a privát mobileszközök céges környezetben való használatát, pedig nemcsak milliós kártérítést és pénzbüntetést kockáztatnak, hanem azt is, hogy jogvita esetén teljesen kiszolgáltatottá válnak munkavállalóikkal szemben - mutat rá a Balázs&Holló Ügyvédi Iroda. Az adatvédelmi terület jogi specialistája szerint egyedi szabályozás nélkül még adatlopás gyanúja esetén sem feltétlenül vizsgálható át a privát eszközök tartalma. Az iroda partner-ügyvédje, Holló Dóra szerint itthon a cégek többsége még a szabályozatlan BYOD-ból adódó veszélyek nagyságrendjével sincs tisztában.

- A magyar cégek minden pillanatban kártérítési pereket és adatvédelmi bírságokat kockáztatnak, illetve rosszabb esetekben még büntetőjogi felelősségüket is kockára teszik. Ehhez elég, ha a dolgozó elveszíti a vállalatnál is használt tabletjét, és az azon tárolt szenzitív céges adatok nyilvánosságra kerülnek - mutatott rá Holló Dóra. Ráadásul ez a fajta munkáltatói hanyagság már az aktív jogsértés tárgykörébe tartozik. Elmondta: Magyarországon a munkahelyre bevitt saját eszközökkel kapcsolatban nincsen önálló törvényi szabályozás. Az erre vonatkozó joggyakorlatot a Munkatörvénykönyv és az Adatvédelmi törvény alakítja ki. Ez utóbbi paragrafusai határozzák meg például az adatkezelés tartalmát és formáját, illetve összefoglalják az azok tárolására, nyilvánosságra hozatalára, illetve továbbítása vonatkozó szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!