Hírek

2013.08.16. 09:10

Sukoró-ügy - Szerdán folytatódik Tátrai Miklós és társainak büntetőpere

Szerdán folytatódik a Sukoró-ügyként ismert, Tátrai Miklós, a vagyonkezelő egykori vezérigazgatója és társai büntetőperének tárgyalása a Szolnoki Törvényszéken - közölte Sándor Géza szóvivő pénteken az MTI-vel.

Az idén januárban kezdődött perben az öt vádlott után eddig 37 tanút hallgatott meg a bizonyítási eljárás keretében Sólyomváriné Csendes Mária bírói tanácsa, most három nap alatt újabb négy tanú következik - tette hozzá. Arra, hogy kik a most beidézett tanúk, a szóvivő nem tért ki.

Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy az első napra, szerdára Joav Blum izraeli-magyar üzletember, csütörtökre Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter, míg péntekre Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere kapott idézést. A vádiratban szerint a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével vádolja az elsőrendű vádlott Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját, a másodrendű vádlott Császy Zsoltot, az MNV volt értékesítési igazgatóját, a harmadrendű vádlott Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és a negyedrendű vádlott F. Zsolt értékbecslőt.

Császy Zsoltot és F. Zsoltot mint bűnsegédet vádolják ezzel a cselekménnyel. V. Bálint ügyvéd, ötödrendű vádlott ellen kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntette a vád. A másodrendű és a negyedrendű vádlottat magánokirat-hamisítással is vádolják. Az ügy lényege, hogy az állam képviseletében eljáró MNV Zrt. 2008. július 30-án kötött - a Fejér megyei Sukoróra tervezett turisztikai beruházáshoz kötődő - telekcsere-szerződést egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel.

A Központi Nyomozó Főügyészség ezzel kapcsolatban 2009 áprilisában nyomozást indított. A Fővárosi Ítélőtábla 2011. június 13-án jogerősen semmisnek nyilvánította a szerződést, kimondva, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. A mostani vádirat szerint a beruházással összefüggő telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!