Hírek

2013.08.17. 15:31

Felvonulni jobb vele, mint nyolc órát szántani

Az ízig-vérig magyar márka, a Dutra traktorok híveinek, de minden érdeklődőnek is szólt Dinnyés újszerű rendezvénye.

Kocsis Noémi

Az 56-os forradalom után még jócskán lehetett látni a magyar utakon a régi honi márka, a Dutra traktorjaiból, de a 70-es években leállították a gyártást. Az erős és igénytelen gépek akadályozták a környező országokból beáramló konkurrenciát, lassan leáldozott a márkának - de nem az igazi szerelmesei számára,akik ma is csakis Dutrákkal hajlandóak művelni a földet és járni a különböző fesztiválokat. Ezek a traktorok ugyanis mindenhol látványosságot jelentenek, mondja a kísérleti jelleggel, első alkalommal szombaton megrendezett dinnyési esemény főszervezője, Südi János.



- Tényleg igénytelen, könnyen működtethető márka, ugyanakkor erős és egyszerűen szerelhető, ezért a Dutra-tulajdonosok maguk is szervizelik gépeiket. Így felvonulni valóban látványos velük, az emberek kíváncsiak is rájuk,de 8-10 órát a traktoron ülni azért nem annyira szórakoztató, főleg ha az ember több,mint 20 éve csinálja, mint például én... - mondja a szervező.



Hasonló rendezvény nincs közel, s távol a vidéken, Dinnyésre eljöttek Dutrások Kiskőrösről, Biatorbágyról, összesen tízen vannak. Bár az ilyen régi gépek megszemlélése mellett a gyerekeknek kifejezetten az szórakoztató, ha felmászhatnak és a méretes kormány mögött ülhetnek, a kiskőrösi Dutra-gazda például annyira félti sok-sok pénzért felújított, fényesre glancolt gépét, hogy alig lehet felkéretzkedni a piros kerekű, gyönyörű kék traktorra.



A traktorosok egyébként délelőtt végigjárták a falut, addig a rendezvénynek otthont adó focipályán a gyerekek lovagolhattak, délután pedig ügyességi versenyeket rendeztek a csodálatos traktorok részvételével. Fotó: a szerző Képalá: Traktorok sorakoznak a dinnyési mezőn, az első Dutra-márkarendezvényen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!