Hírek

2013.08.04. 15:13

Édes élet cukor nélkül

Komoly életmód váltásra van szüksége annak, akinél kiderül, hogy vércukorszint problémái vannak. Ettől függetlenül még nem feltétlenül kell lemondania a finomságokról.

S. Töttő Rita

Tanácsok következnek a befőzőszezon kellős közepén, nem csak diabéteszeseknek.

Mindenki tudja, milyen jól tud esni egy finom sárgabarack lekváros kenyér reggel vagy egy isteni eperlekváros sütemény ebéd után. A diabéteszesek ilyenkor felsóhajtanak, hogy hát persze, jól tudna esni, de hát... A fehérvári Benke Anna azonban úgy véli, igenis vannak módszerek, amelyekkel ízesebbé tehetjük a mindennapokat, akkor is, ha már egy szelet dinnyétől is az egekbe szökik a vércukorszint. Ötletei, tanácsai pedig nem csak a diabéteszeseknek, de azoknak is jól jöhetnek, akik cukorfogyasztásukat fogyókúrájuk miatt szeretnék csökkenteni.

A plafonig érnek az egészséges és diabéteszesek által is fogyasztható lekvárok Anna szekrényében (Fotó: S. Töttő Rita)


Anna három éve tudja, hogy cukorbeteg. Egy másik betegség kapcsán kellett havonta laborvizsgálatra mennie, s az egyik ilyen alkalomkor derült ki, hogy nagyon magas a vércukorszintje. – Azóta figyelek oda az életmódomra. A cukrot elhagytam, a süteménybe, lekvárba nyírfacukrot vagy épp diabetikus befőzőcukrot teszek, a teámba pedig magam szárította stevia levelet – meséli Anna, s már adja is a levelet kóstolásra, amely tényleg édes, így kiváló alternatívája lehet a fehér cukornak. Majd pedig a spájzhoz megyünk, ahol csodaszép, gusztusos rendben sorakoznak a plafonig, egymás mellett a lekvárok. Nincs az a diabéteszes vagy fogyókúrázó, aki ezekből meg merne enni egy üveggel, ha cukorral készültek volna...

De szerencsére hamar kiderül a turpisság. Anna így készíti a lekvárokat: – Az eperlekvárhoz nem kell más, mint 1 kilogramm eper és 10 dekagramm nyírfacukor. A gyümölcsöt megmossuk, lecsöpögtetjük, a szár helyét kivágjuk, a hibás szemeket nem használjuk fel. Egy kis vízzel és a nyírfacukorral feltesszük főni az epret. Megvárjuk, amíg felforr a lekvár, és az első rotyogás után azonnal levesszük a tűzhelyről az edényt. Üvegbe töltjük, egy ujjnyi helyet hagyunk az üveg szájától, az üveget a tetővel légmentesen lezárjuk, és a fejtetőre állítós módszerrel biztosítjuk, hogy a nyírfacukros eperlekvár ne kezdjen el hamar oxidálódni – ennyi az egész.

Anna szerint a barack vagy a szeder is hasonlóan készül, de például az 1 kiló meggyből és 15 dekagramm nyírfacukorból készült meggylekvárhoz fűszerezésként adhatunk két szem fekete borsot és egy darabka fahéjat is. A szilvához 4-5 szem szegfűborsot és ugyanennyi szegfűszeget, viszont csak 12 deka nyírfacukrot adunk. S még egy tipp: érdemes kicsi, 2 deciliteres üvegekbe tenni, hogy ha felbontjuk, ne vesszen kárba, amit nem eszünk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!