Hírek

2013.08.13. 14:59

Dinnyeszezon: az árusok követik az árakat, „lifteznek”

Cece – Megyénkben a legjobb dinnye valószínűleg ezen a vidéken terem. Az átutazók számára több helyi termelő kínálja a nyár egyik ízes, igazán hazai gyümölcsét.

Kovalcsik Katalin

A rossz nyelvek szerint az is megtörtént, hogy május közepén hazai dinnyét kínáltak a falu határán kívül. Ki, honnan varázsolta elő a gyümölcsöt, arra nem derült fény, de az biztos, hogy ebben a rekkenő nyáridőben hazai földekről, hazai dinnyék kerülnek a mérlegekre. Nem is kis mennyiségben!

Ez nem röplabda, hanem fizikai munka, Nemes László lepakolja a dinnyerakományt (Fotó: Koppán Viktor)

Ahogy az ember végigmegy Cece fő utcáján, ha nem is minden kapu előtt, de nagyon sok helyütt kínálják az édes, hazai görögdinnyét, mellette a házi őrlésű piros paprikát, a helyi földből kibújt, felfűzött fokhagymát, a házi savanyúságokat, de még kolbászt, szalonnát, sonkát is lehet hazavinni, hogy a dinnye előtt valami tartalmasabbat is fogyasszon az ember. A település lakóinak jó része finanszírozza a család ellátását a házilag előállított élelmiszerekből.

A sok stand közül a Nemes Lászlóék előttit választottuk, hogy az idei dinnyetermésről érdeklődjünk. Azt már másutt is elmondták, hogy a csapadékhiány minden terményben megmutatkozik, de úgy látszik az augusztus 10-én beköszöntött Lőrinc nap nem ártott a dinnyének.
- Szerintem még szeptember közepén is lesz finom, édes, minőségi magyar dinnyénk - mondta az ifjabbik Nemes László, miközben segítőjével egy kocsira való dinnyét pakolt ki a standra. - Vannak már olyan fajták, amelyek ilyenkor még nem kásásodnak. A családunk húsz hektáron foglalkozik a termesztéssel, van annak vagy harminc éve is. A földjeink három - négy helyen vannak, hogy ha netán jégeső jön, mostoha az időjárás, akkor ne egy területen verje szét a dinnyeföldet. A rossz idő általában sávokban szokott elérni bennünket, ezért az elővigyázatosság. A korai dinnyékből nem volt sok, de a késeikből már jóval többet tudunk leszedni. A termés jónak tűnik, majd meglátjuk, mi lesz a szezon végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!