Hírek

2013.08.18. 19:14

Hetedszerre sikerült! Csákvár város lett

Hatszori próbálkozás és sikertelenség után lett város végül vasárnap a mindeddig nagyközségi rangot viselő Csákvár, ahol ezek után nem csoda, hogy valóban ünnepeltek az emberek.

Kocsis Noémi

Két kormányzati ciklust pályáztak végig, hatszor írták meg, illetve írták újra, bővítették ki a várospályázatot a csákvári önkormányzatnál. A két legutóbbi év, 2011 és 2012 sikertelensége után azonban, amikor is a kérdésben dönteni hivatott bíráló bizottság – a várható közigazgatási változásokra hivatkozva – még csak össze sem ült, érthetően elkedvetlenedtek a pályázatírók.

A képviselő-testület úgy szavazta meg az újabb indulást a városi rangért, ha a megint kibővítendő dolgozat nyűgeit a polgármester veszi a nyakába, s a így is történt: bár nyilvánvalóan többen tettek hozzá munkájukkal az előzményekhez, az átdolgozást Katonáné Venguszt Beatrix a családi karácsonyozás közben végezte el.

Érthetően nagy volt a meglepetés és az öröm, hogy a köztársasági elnök júniusban arról értesítette a települést, a bizottság döntése alapján megkapja az áhított rangot a vértesi település. Vasárnap végre ünnepelni gyűlhettek össze az emberek a település központjában, ahol a polgármester immár a városlakókat köszönthette beszédével. Ebben érintette Csákvár térségi központi szerepét a közigazgatásban úgy, mint a kultúra, vagy a kereskedelem területén.

Katonáné Venguszt Beatrix a volt településvezetők munkáját is megköszönte, itt az előző polgármesternek, Giesz Jánosnak nyújt át emléklapot a színpadon (Fotó: Horváth Renáta)



Miért jó, hogy város lettünk? – tette fel a jogos kérdést. A jövő év elejétől lehívható többletfinanszírozás mellett elsősorban a megnyíló pályázati lehetőségek rajzolhatják át Csákvár arculatát. Tessely Zoltán bicskei polgármester, országgyűlési képviselő arról beszélt, furcsa kettős kötődés érezhető a friss városok esetében: a közel 30 éve városi rangot kapott Bicskéről gyakran még most is faluként beszélnek az emberek.

Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója emlékoklevéllel gratulált a csákvári polgármesternek, majd Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kisemberek, az egyén helytállásának szükségességére hívta fel a figyelmet, mielőtt átadta volt a város kulcsát. A méretes kulcsot az egyházak képviselői szentelték meg.

Az ünnepség köszöntőkkel folytatódott: emléklapot kapott Giesz János és Bokodi István volt polgármesterek, valamint az egykori tanácselnök, Viszló Gyula, akinek özvegye vette át az elismerést. A környező települések polgármesteri köszöntői után pedig az első közös városvacsorával és zenés programokkal, valamint tűzijátékkal kötetlenebbül is ünnepelhettek a frissen városiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!