Hírek

2013.07.23. 22:00

Szerződés: még idén tovább építik a csókakői várat

Csókakő - A vár üzemeltetéséről szóló szerződést kötött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a község önkormányzata.

B. Kiss László

A vár a tavaszra felépített kaputornyának emeletén írták alá a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviselői, Bálizs Szabolcs regionális irodavezető, Pál Mária, Fejér megyei helyettes irodavezető, illetve Fűrész György polgármester azt a szerződést, melynek értelmében a sziklaszirtre épült erősség üzemeltetője a csókakői önkormányzat lett. A helyhatóság ennek fejében üzemeltetői díjat kap, amelyből - mint azt az elöljárótól megtudtuk - a napi 24 órás őrzést finanszírozzák. A vár egyébként jelenleg díjtalanul látogatható.

A jelenlevők a csókakői kaputorony előtt, amely tavaszra készült el (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Örvendetes hír, hogy a vár helyreállítási munkálatai még az idén folytatódnak. Visszaépítik a várkápolna és a palota észak-nyugati falát, és további munkálatokat is terveznek, mint az ágyúállás rekonstrukcióját vagy a mecset régészeti feltárását - tudtuk meg a polgármestertől. A tízmilliós nagyságrendű munkálatokat a magyar állam finanszírozza.

Az aláíráskor jelen volt Sörédi Pál, a helyi Várbarátok Társaság vezetője is, aki a tudósítónak elmondta: büszkék arra, hogy az egykori romhalmaz, amelynek újjáépítését a csókakőiek kezdték el, így szépül. A társaság július 27-ére egyébként ismét önkéntes vármunkát hirdetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!