Hírek

2013.07.15. 22:00

Magyar kézen a föld! - állítják kormánypárti képviselők

Székesfehérvár - A családi gazdaságokat segíti az új földtörvény - fogalmaztak hétfőn a kormánypárt megyei képviselői.

Klecska Ernő

Az új földtörvény garantálja, hogy 10 hónap múlva a külföldiek földvásárlási moratóriumának lejárta után is a magyar gazdáké és családi gazdaságoké legyen a magyar föld. Radikálisan visszaszorul a nagybirtokok száma, a családi gazdaságok javára. Az új földtörvény véget vet a baloldal mögött álló zöldbárók, nagybirtokosok és spekulánsok korszakának - jelentették ki hétfői közös sajtótájékoztatójukon a Fidesz megyei országgyűlési képviselői: Törő Gábor, Tessely Zoltán, Varga Gábor, a párt iváncsai elnöke, Rédli László és Nagy Ferenc gazda.

Mint elmondták: nem juthatnak magyar földhöz az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű gazdasági társaságok és nem léphetnek életbe a spekulánsok érdekeit szolgáló zsebszerződések sem. Kizárólag helyben lakó, helyben gazdálkodó családi gazdaságok szerezhetnek földhasználatot, amelynek köszönhetően a földek döntő része, legalább 80 százaléka családi gazdaságok használatába kerül. A törvény megfelel az uniós elvárásoknak, de megnehezíti azt, hogy a magyar föld külföldiek és spekulánsok tulajdonába kerüljön.

A helyi földmozgásokat a családi gazdaságok fejlesztésére lehet felhasználni, a helyben lakó gazdálkodók választják meg azt a földbizottságot, amely dönt a helyi földvásárlásról. Külföldi csak akkor vehet majd földet, ha valóban földműveléssel foglalkozik, letelepedik Magyarországon és életvitelszerűen ott lakik, megvan a szükséges végzettsége, földet művel, és a helyi földbizottság beleegyezését is megkapja. Év végéig közel 200 ezer hektár földre írnak ki haszonbérleti szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!