Hírek

2013.07.24. 22:00

Felvettek...? Meghúzták a felsőoktatási felvételi ponthatárokat

Este hat órakor már gyülekeztek a fiatalok a Budapest Parkban, várva a ponthatárok kihirdetését. A hangulat felhőtlen és vidám volt, bár 8 után az ifjak egy része eléggé elkomorodott.

Fejér Megyei Hírlap

A Kodolányi János Főiskola által szervezett bulira több ezren ellátogattak el szerda este. Alapozónak Vinster Daily Settjét hallhatta a nagyérdemű egészen este nyolc óráig, amikoris elérkezett a nagy pillanat: élőben kapcsoltak a pontszámok kihirdetéséhez. Miközben egyre több helyről tudtuk meg az idei aktuális pontszámokat, a szervezők közben a közönséget Majka&Curtis kettősével tüzelték fel. A kihirdetés végére mindenki konstatálhatta, idén hova nyert felvételt. Persze ezután az önfeledt bulizás sem maradhatott el. Idén is - mint az elmúlt években - a karok közül az orvosi és a jogi karra volt a legnehezebb a bejutás. Egyetemek, főiskolák szempontjából megint az ELTE vitte a prímet. Ide a hallgatók négyszerese jelentkezett a kiírt helyek ellenében.

A Kodolányi János Főiskolán tavaly óta nincsen államilag finanszírozott hely, éppen ezért a szerda este nyilvánosságra hozott ponthatárok náluk nem érvényesek - mondta el érdeklődésünkre Szabó Péter rektor. Aki a jelentkezésnél az első helyen jelölte meg a Kodolányit, azt kivétel nélkül mind felvették. Ez 533 hallgatót jelent. A rektor szerint országosan 15-20 ezer fiatal nem nyer felvételt az első körben, mivel államilag finanszírozott helyeket jelöltek meg. Ugyanakkor a korábban érettségizettek jelentős részének is csak a pótfelvételi révén van esélye a bejutásra.

A Budapest Park röviddel este hat után szerdán. A fiatalok már gyülekeztek, ekkor még mind bizakodtak... Söröztek, beszélgettek...(Fotó: Debreceni Dávid)

A Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara ugyancsak Fehérváron működik. Ők három szakon hirdettek felvételt. A legtöbben, 86-an a földmérő/földrendező mérnök szakra nyertek felvételt, az igazgatásszervező szakra 26-an kerültek be. Mindkét szakon a felvettek átlagos pontszáma 320 volt. A harmadik szak a birtokrendező mérnök mesterszak, ide néhányan nyertek felvételt. Ezeken a számokon a pótfelvételi eljárás minden minden bizonnyal módosítani fog, mégpedig pozitív irányban. A karon az újonnan felvettek mintegy háromnegyede államilag finanszírozott helyhez jutott - tudtuk meg Végső Ferenc oktatási dékánhelyettestől.

A harmadik fehérvári felsőfokú oktatási intézmény, az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központjának főigazgatója, Györök György arról számolt be az FMH-nak, hogy a műszaki menedzser és a műszaki informatikus szakukon minden hely betelt. Ez mintegy három tucat hallgatót jelent.

Villamosmérnöknek nappali képzésen huszonnégyen, levelezőn huszonheten jelentkeztek. Először indítanak mechatronikai mérnök szakot, ahová 17 -en jelentkeztek. A három utóbb felsorolt képzés mindegyike esetében vannak még úgymond kiadó helyek, ezekre pótfelvételt hirdetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!