Hírek

2013.07.11. 15:43

Az a nagy, piros autó

Minden kisfiú – és persze nagyfiú – szíve megdobban, ha meglátja a szirénázó nagy, piros tűzoltó autót, amelyik mindig oda siet, ahonnan más menekül.

Koppán Viktor Dávid

Most közelebbről is megnézhetjük, milyen autót használnak a székesfehérvári tűzoltók. A szolgálati nevén Fehérvár 2-es gépjárműfecskendőnek nevezett Steyer típusú autót Simon Csaba és Mészáros Tamás mutatja be. A 6600 köbcentis motorral, 8 sebességes váltóval felszerelt kocsi 262 LE teljesítményre képes. Végsebessége 110 kmóra körül van, de a tűzoltók munkájához nem is ez, sokkal inkább az fontos, hogy az autó – amelyen hatan ülnek, 4000 liter vizet szállít és össztömege 16 tonna –, mennyire fürge és milyen a gyorsulása a kék lámpás vonulásokkor.

A Steyer típusú autót Simon Csaba és Mészáros Tamás mutatta be (Fotó: Koppán Viktor Dávid)

A Fehérváron állomásozó fecskendőt 95-ben gyártották, nemrég esett át egy teljes felújításon: új felépítményt kapott, kijavították az alvázat, motorját generálozták és újra is festették. Az autó egyik hasznos tulajdonsága a terepjáró képessége. Ennek sokszor vették már hasznát – mesélik a tűzoltók, legutóbb, mikor az egyik Mercedes fecskendő elakadt a térdig érő sárban, ám a Steyer összkerék meghajtásának segítségével könnyen kimentették. Az igazi különlegessége a felszereltségben rejlik: minden olyan eszközzel fel van szerelve, amit akár baleseteknél a műszaki mentéshez, akár tűzeseteknél az oltáshoz használnak.

Hogy mi minden is van egy ilyen autón? A négyezer liter víz szállítására alkalmas tartályt stabilitási szempontból az autó hátuljában helyezték el. Mindig teli tartállyal közlekednek – hangsúlyozzák a tűzoltók, hiszen a félig töltött járműben lötykölődő víz könnyen felboríthatná az autót. Az oltóvízen kívül szállítanak oltóhabot is, ezeket egy percenként 2500 liter vizet biztosító szivattyú juttatja el a szintén az autón tárolt több száz méternyi tömlő segítségével a tűzfészekhez.

A tűzoltáshoz szükséges eszközök mellett a baleseteknél személy és műszaki mentéshez szükséges vágó és feszítő eszközök is ott vannak a kocsiban: olyan erős feszítő, vágó eszköz például, amellyel át tudják vágni az összetört autók oldal lemezét, pedáljait, üvegeit, hogy kimenthessék a sérülteket. Az autó felszereléshez tartoznak még azok a különféle világító eszközök, amelyekkel a munkaterületet világítják meg, ha éjszaka kell menteni vagy tüzet oltani. A tűzoltók légzőkészülékei, egyéni védőfelszerelései a hátsó utas kabinban kaptak helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!