Hírek

2013.06.11. 16:37

Üres a fuvarozók zsebe - fórumon tájékoztattak az e-útdíjról

Székesfehérvár - A fuvarozóknak tartottak fórumot kedden délután a Gazdaság Házában. A rendezvényre megszámlálhatatlanul sok tájékoztatásra váró, aggódó, indulatos vállalkozó érkezett.

Miskei Anita

Hosszú ideje lebegtetik már az e-útdíj bevezetését hazánkban. Július elsejétől  el is indul a rendszer, melyben a hazai, külföldi teher- és árufuvarozókkal is használatarányos útdíjat fizettetnek a magyar autópályákon, gyorsforgalmi utakon és egyes főutak jelölt szakaszain. De erre -  vélekednek az érintett vállalkozók - nem volt elég idejük felkészülni.

Vereczkey Zoltán (balra), Farkas Károly és Kibédi-Varga Lajos a fuvarozóknak rendezett fórumon adott tájékoztatást (Fotó: Koppán Viktor Dávid)

A fuvarozók  érdekében fellépett és megállapodott a  Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, valamint a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum  a kormánnyal. Így a  használatárt fizetendő, a megtett úttal arányos díj bevezetésével egyidejűleg sor kerül a magántulajdonos árufuvarozók versenyképességét javító intézkedésekre.

Az egyezség  három ponton biztosít  kedvezményt a fuvarozóknak: csökken a légrugós gépjárművek és pótkocsik után fizetendő gépjárműadó, a használatarányos e-útdíj 7,5 százaléka levonhatóvá válik a helyi iparűzési adóból, továbbá az e-útdíj fizetését szolgáló kedvezményes forgóhitel konstrukciót is kialakítják - mondta Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete elnöke. Hozzáfűzte, utóbbi pontban azért volt szükség megállapodásra, mert a kormány az ígértekkel ellentétben máig nem dolgozta ki és tette lehetővé az utólagos fizetési módot.

Az előrefizetés egy hazai tőkeszegény vállalkozás számára komoly terhet jelent. Hisz nem csak a fuvarozók, de a megbízók zsebe is üres. Az I-Cell Kft.  a most elinduló e-útdíj rendszer kivitelezője, képviselői, Farkas Károly és Kibédi-Varga Lajos az útdíj mértékéről, céljáról, az abból befolyó pénzek felhasználásáról beszéltek. Kibédi-Varga Lajos elmondta, hazánkban 6513 kilométernyi útszakaszon kell útdíjat fizetniük a 3,5 tonnát meghaladó tehergépjárműveknek.

A kilométerenként fizetendő díj mértéke 18 és 130 forint között lesz, attól függően, milyen típusú úton halad a jármű,  milyen környezetvédelmi kategóriába sorolták,  hány tengelyes. A szakemberek elmondták, az útdíjat fedélzeti eszközzel vagy előre megváltott viszonylati jeggyel lehet rendezni. A  jogosulatlan úthasználatért augusztusig 80-110 ezer, majd szeptember elsejétől 140-165 ezer forint közötti bírságra számíthat a fuvarozó. 74 kaput telepítenek a díjfizetés ellenőrzésére, a júliusi indulásig  10 készül el, de közel 100 járművet bevetnek a bliccelés visszaszorítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!