Hírek

2013.06.23. 09:38

Tűzugrás a kőfejtőben

Iszkaszentgyörgy - Nagyszabású folklór gála keretében elevenítették fel a községben a Szent Iván éjhez kapcsolódó népszokást, a tűzugrást.

B. Kiss László

Az iszkaszentgyörgyi katolikus templom mögött található felhagyott kőfejtő színpada – a Kőszínház – nagyszabású folklór gálának adott helyet szombaton este. A szép számú  ­ közönség felváltva tapsolhatott az Ikarus senior  néptánccsoport, a szabadbattyányi néptánccsoport, a helybeli Havasi gyopár népdalkör, a Rokolya népdal együttes, Forgács Zsuzsanna tanítványai, valamint az iszkaszentgyörgyi néptáncosok produkcióinak.

Kiss Violetta és Szántó Kamilla együtt ugrották át a tüzet (Fotó: B. Kiss László)

 

A vendéglátók Gula Miklós vezette népes csoportja a Vérző liliom című táncdrámát adta elő ez alkalommal. Ehhez Deli Mari, a  Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutatónál olvasott balladája szolgáltatta a nyersanyagot. Az előadásban ­- a hét évestől a fiatal felnőttekig -színpadra léptek az iszkaszentgyörgyi néptáncosok, hogy torokszorítóan szép előadásban táncolják el a szegény lány történetét, akit  megölt a molnárlegény, miután nem elégíthette ki mocskos vágyait

 

Smirnov Mykhaylo és Cseh Angéla vidáman repült át a lángok felett

Hasonló gálát tavaly rendeztek először a különleges hangulatú helyen, s már akkor is nagy sikere volt a tűzugrásnak. Ez most sem volt másként. A Szent Iván éjhez kapcsolódó, sokrétű népi hagyomány, a   tűzugrás tisztító voltát emelte ki Gula Miklós, miközben  lángra lobbantak a fahasábok. A tüzet gyerekek és felnőttek, felnőttek és nézők ugrották át , egyesével, vagy éppen párban, esetleg hárman összekapaszkodva.  A nem egészen veszélytelen, ám vidám szertartásnak óriása volt a varázsa: volt olyan kislány, aki tizenegyszer repült át a sok szoknyában a tűz fölött, pedig egyébként lépni is alig tudott, mert a lábát feltörte a kölcsönbe kapott néptáncos cipő

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!