Hírek

2013.06.14. 13:01

Szórakoztató programokkal búcsúztak a tanévtől a Kodolányiban

Székesfehérvár - Immár hetedik éve annak, hogy a Kodolányi tanárai és tanulói a tanév utolsó napját a szabadban töltik el. Korábban a természet napját a Bregyó-közben tartották, amíg az idén a Vidámparki tó környékén és az iskolában, az egészséggel kapcsolatos programokkal bővítették ki.

Matók János

Már csütörtökön elkezdődött az egészséggel kapcsolatos előadások sorozata, amikor is a tanulók a többi között a Természetesen, egészségesen, és a Modernkori járvány, az elhízás című előadásokat hallgathatták meg Suplitzné Tóth Mária fitoterapeuta és Patik Ferenc belgyógyász szakorvostól.

Aztán pénteken már sutba dobhatták a tankönyveket, hiszen reggel 8 órától délután 15 óráig az egészség és a természet  napja keretein belül, 15 állomásból álló feladatsort teljesítettek a Vidámparki tó környékén, illetve az iskola udvarán. A sport mellett számtalan szellemi totót kellett kitölteniük a gyerekeknek, így a gyógynövényekkel, az egészségvédelemmel, a fajismerettel kapcsolatban. Vagy például az év kétéltűjéről, a barna ásóbékáról, és az év vadvirágáról, a nyári tőzikéről. A gyerekek tudására jellemző, hogy szinte az összes csapat hibátlan választ adott a kérdésekre.

Hatalmas érdeklődés övezte a 16. feladatot, az egészséges ételprojektet, amelynek keretein belül 14 osztály tanulói versenyeztek egymással, hogy melyiküké lesz a legegészségesebb módon elkészített étel. A gyerekek ötletesnek bizonyultak, nehéz dolga volt a zsűrinek, hogy kit válasszon a legjobbnak. A pontozási szempontok (felhasznált alapanyagok, ízhatás, tálalás) alapján végül a 9/B osztály (Szamarasz Afrodite, Csanádi Bettina, Mészáros Viktória, Klujber Dóra, Heiter Helga) végzett 147 ponttal az élen, a 11/A (144) és a 11/B (140) osztályok előtt. Az egyértelműen pozitív jel volt, hogy az összes csapat ételének több mint a felét a zöldségfélék alkották, szinte mindenki készített padlizsán-, vagy avocado krémet pirítóssal előételnek. A győztes mindezt megfejelte a valóban ízléses szusival is, ami nagy tetszést aratott.

- Nagyon jó a program, egyértelműen csapatépítést is jelent az osztályok számára. Arról nem beszélve, hogy az egészség és a természet kiemelten fontos a számunkra. Nem vitás, hogy a diákok lelkesen fogadták a programot a tanév utolsó napján - mondta Bencze Viktória, a diákönkormányzat elnöke.

- Az egészségfejlesztő és nevelő program hatással van a diákok szemlélet-formálására, így szerves része az iskolai nevelésnek. Annak, hogy az egészséges életmódot, a tanulók egészségének a védelmét beépítsük a viselkedésükbe. Ezt a célt próbáljuk az elméletben és a gyakorlatban is megvalósítani a sportversenyekkel és a szellemi vetélkedőkkel, valamint a főzőversennyel - mondta Lakatos Károlyné igazgató-helyettes, egyben programfelelős.

- A természettel kapcsolatban már hat ilyen évbúcsúztató rendezvényünk volt a tanév ulolsó napján, most az egészség is bekapcsolódott. Ez egy roppant hasznos, közös elfoglaltság a gyerekekkel, akik nagy örömmel fogadták és aktív résztvevők - mondta Csillag László biológia-földrajz szakos tanár, szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!