Hírek

2013.06.24. 11:56

Stratégiai zajtérkép és intézkedési terv készült

Elkészült a stratégiai zajtérkép és zajcsökkentési intézkedési terv Székesfehérváron, így a lakosság és a döntéshozók számára jól áttekinthető, szemléletes információkkal gazdagodott a város.

Tihanyi Tamás

Az Európai Unió lakosságának 20 százaléka szenved zajártalmaktól, az érintettek 80 százaléka városban él és a baj oka 80 százalékban a közlekedési helyzetre visszavezethető. Az európai döntéshozók 2002-ben alkották meg a környezeti zaj kezelésére vonatkozó szabályozást, amely szerint a 100 ezer főnél népesebb városoknak 2012-re zajtérképpel, 2013-ra pedig a térképek alapján elkészített zajcsökkentő intézkedési tervvel kell rendelkezniük.

A fenti határidők és szabályozások betartásán túl az érintett önkormányzatoknak az így elkészített zajtérkép és terv hasznos segédeszköz a város környezetvédelmi programjának alakításánál, a településrendezési tervek elkészítésénél. Székesfehérvár 95 százalékos, 62 millió forintos pályázati támogatást nyert el e munkára, az önrész csupán 7 millió forint volt.

A projekt nyitórendezvénye 2012 áprilisában, záróeseménye pedig hétfőn volt, a határidőket tehát sikerült tartani. - A terv alapján kell kidolgozni azokat az intézkedéseket, amelyek a lakosság életét jobbá teszik - mondta lapunknak Viza Attila önkormányzati képviselő.



- A cél egy élhetőbb város megteremtése.  Az intézkedések pedig többfélék, rövid és hosszabb távlatúak lehetnek. Zajárnyékoló falakat lehet építeni, útburkolatokat lehet javítani, forgalomszervezési intézkedéseket lehet hozni viszonylag rövid idő alatt. De az elkészült terv meghatározza azt az utat is, amelyen ebben a kérdésben a jövőben jár majd az önkormányzat.

Az eredményeket közzéteszik, s várják a lakosság véleményét, hiszen a mostani adatokat öt évente felülvizsgálják, megújítják, tehát a munka a hétfői zárórendezvénnyel nem ért véget. A szakemberek azt mondják, bátor lépést tett az önkormányzat ebben az ügyben és kölcsönösen jó együttműködést alakítottak ki.

A zajtérképről gyorsan leolvashatóak a felmérések legfontosabb eredményei, amelyek persze a városlakók számára nem hoztak nagy meglepetéseket. A Várkörúton a Törvényház és a Teleki Blanka Gimnázium kereszteződése, a Vörösmarty tér északi részén lévő csomópont, a Budai út több szakasza, a Palotai út strandhoz közeli kereszteződése, a Horváth István út Prohászka úttal és Széchenyi úttal való találkozás mutatja jelenleg a legzajosabb értékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!