Hírek

2013.06.30. 15:58

Karácsony este zuhant le a gép

Kőhányáspuszta – Fejér megyét nem kímélte a második világháború, rendkívül sok légiharc is dúlt elődeink feje felett. A lezuhanások száma ugyancsak jelentős, roncsokat a mai napig lehet találni. Azok a német repülősök azonban légiszerencsétlenség áldozatai voltak, akiknek emlékét a Vértes egyik hegye őrzi.

Tihanyi Tamás

Egy megkopott, szürke emlékmű magasodik a Vértesben, nem messze Kőhányáspusztától. Csak kevesen tudnak róla. A felirat német nyelvű. „An diesen stelle fandem im Weinachtsabend 1942 den fligertod. Feldwebel Helmut Tanne, feldwebel Friedrich Rothe, unterofficier Peter Hollstein, obergefreiter Herbert Maleck, obergefreiter Edmund Türk. Gemeinschaft in kampf. Gemeinschaft im Tod.”

A felirat arról értesíti az erdőjárót, hogy a német pilóták 1942 karácsony este lelték halálukat. Az emlékművet Birkmayer kőfaragómester, vagy szobrász készítette Győrben 1943-ban, és abban az évben is állították fel. Nagy valószínűséggel egy Junkers 88-as típusú gép zuhant le akkor éjjel.

A Ju 88-as német fejlesztésű, kétmotoros, többcélú közepes bombázó repülőgép volt, amit a második világháború idején gyártottak és alkalmaztak nagy számban.

 

Brotesser Zoltán, Kollár Gábor és Boros Pál az emlékműnél (Fotó: Sági István)

 


Az egyik legsokoldalúbb német bombázó repülőgépnek bizonyult, amit legyártott mennyisége is jól mutat. A Magyar Királyi Honvéd Légierő felderítő repülőgépként alkalmazta a típust a keleti fronton. W. H. Evers tervezte és körülbelül 15 ezer darabot gyártottak le belőle, az első példány 1936. december 21-én szállt fel és 1951-ben a francia légierőben vonták ki a szolgálatból az utolsó példányt. 

Sajnos a repülősökről keveset tudunk. Annyi biztos: hogy az ilyen férfiak mindvégig a halállal játszottak. Sokat repültek éjjel, de aztán az éjjeli feladatok egyre ritkábbak lettek, a gépeket nappal vetették be, főként földi célpontok ellen. Jóllehet ilyenkor a ferdén felfelé tüzelő fegyverzetnek kevés hasznát vették, azért az oldalra épített négy 20 mm-es gépágyú félelmetes tűzerőt jelentett.

A veszély a viszonylag gyenge páncélozottságban rejlett, hiszen a gép nem ilyen feladatokra készült, a személyzetek sem szoktak hozzá a teljesen más kiképzést követelő alacsonytámadásokhoz. Egyre gyakoribbak lettek a sérülések, és a veszteségek növekedtek. De a Vértesben lezuhant gépnek és személyzetének nem harci bevetés okozta a vesztét, vélhetően elveszítették a magasságot és belerepültek a hegybe.

Úgy tudjuk, a nyugati frontról repültek át a keleti frontra, ahová már soha nem értek oda. A katonák a csákvári evangélikus temetőben alusszák örök álmukat. Néhány fehérvári veterán pilóta nemrégiben úgy döntött, rendbe teszi a németek emlékművét. Az első látogatás minap megtörtént, felmérték, mit kell tenniük. Összetartja őket a közös hivatás, amelyért a német pilóták fiatal életüket áldozták egykor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!