Hírek

2013.06.26. 11:23

Festők a kastélyban

Iszkaszentgyörgy - A genuis loci, a hely szelleme valósággal megbabonázta a résztvevőket. Kiállítással zárult az Ari Kupsus által a Pappemheum-kastélyban rendezett művésztelep.

B. Kiss László

Tíz - többségében fiatal - képzőművész vett részt azon a nemzetközi művésztelepen, amelyet Ari Kupsus rendezett az iszkaszentgyörgyi Pappenheim kastélyban immáron harmadszor. A tíz napos alkotótábor rögtönzött tárlattal zárult, a helyben készült munkákat a műemléki helyreállítás során beüvegezett Vörös-teraszon állították ki.

A falra akasztott munkák jól illusztrálták azt, amit a kiállítás alkalmával több művész is elmondott a közönségnek: a hely szelleme, a Pappenheim-kastély és azt övező park párját ritktó milliője valósággal megbabonázta az alkotókat. Erről tanúskodott több, a falon függő alkotás is.

 

Ari Kupsus (jobbra) a művésztelepet záró kiállitás megnyitóján (Fotó: B. Kiss László)



A görög-magyar Andrea Papageorgiu péáldául a Vörös-teraszt festette meg; kicsit a kubisták munkáira emlékező alkotása szinte lüktet az érzelmektől. Szabó Ágnes modellje a kastélypark egyetlen megmaradt szobra, egy Vénusz volt, ami a képeken sejtelmes fényt kapott. Makrai Adél egyaránt megfestette a Vörös-teraszt és a parknak azt a több teraszból álló részét is, ami fénykorában a barokk kertekre emlékeztetett.

Szentgyörgyi Erika jobbára portrékat készített, ám a szerző egyik képen a kastélyt homlokzatát díszítő egyik angyalra vélt ráismerni. Ugyan a művészek a kastély másik fertályában laktak, dolgozni, étkezni az átjártak abba a szárnyba, amelyik a község nyolc évfolyamos iskolájának ad helyet.

 

Egy kép a kiállitásról: Andrea Papageorgiu ilyennek látja a Vörös-teraszt

 



Ez a - kevésbé romantikus - milliő ihlette meg Végh Júliát, aki egy tantermet és a tálaló konyha mosogatóját is megfestette... A Magyarországon élő finn mecénás, Ari Kupsus - mint arról már hírt adtunk - a nyárra galériáját is az iszkaszentgyörgyi kastély egyébként üresen álló barokk szárnyába költöztette, és azt ígéri: a művésztelepi kiállítást és az első szalonkoncertet újabb kulturális események követik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!