Hírek

2013.06.29. 11:52

A Magyar Földrajzi Társaság Székesfehérváron

Székesfehérvár - Június 29-én, szombaton nyitották meg a Kodolányi János Főiskolán a Magyar Földrajzi Társaság 66. vándorgyűlését és 137. közgyűlését.

Tihanyi Tamás

Az 1872-ben alapított Magyar Földrajzi Társaság hazánk egyik legrégibb tudományos társasága. Éves vándorgyűlését ezúttal a főiskola meghívására tartották Fehérváron. A megnyitót ülésszak követte, délután pedig városnézésre indultak a program résztvevői.

- A székesfehérvári vándorgyűléseknek szinte hagyományuk van - mondta Szabó József, a társaság elnöke. - Tizenöt évvel ezelőtt is itt voltunk már, a mai a társaság életében már a 66. vándorgyűlés: egyébként 1907 óta vannak ilyen események. Mindig az ország különböző, valamilyen okból jelentős területén rendezzük a tanácskozásokat. Fehérvárra több okból esett ismét a választás, az egyik ok az innováció. A vándorgyűléseket sokszor rendeztük az ország leghátrányosabb területein, és most úgy gondoltuk, az ország közepébe jövünk, oda, ahol  az általános közvélekedés szerint a gazdaság, az innováció jó helyzetben van. Mi ezt láttuk már tizenöt évvel ezelőtt is, de szerettük volna újra látni. A társaság vándorgyűlésein kutatók, tanárok egyaránt részt vesznek, és mi tanulni szeretnénk. Tanulni abból, amit itt látunk. Geográfusok vagyunk és úgy gondoljuk, hogy a geográfia és az innováció nagyon szoros kapcsolatban van. A geográfia területben, térben gondolkodik, az innováció pedig motorja a fejlődésnek, a befektetéseknek, az új megoldásoknak, amelyek valahol meg kell, hogy valósuljanak. Ehhez pedig alapra van szükség, amely sokféle lehet: például lehet egy főiskola. Tudjuk, hogy olyan helyre érkeztünk, ahol a tudomány és a gyakorlat nagyon szorosan összefügg egymással, hiszen az innováció a gyakorlat első lépése: ki kell találni valamit, amit aztán megfelelő helyen kell megvalósítani. Ebben pedig a földrajznak nagyon nagy szerepe van, mert meg tudja mondani, egy adott terület mire alkalmas és következtetéseket tud levonni a jövőre nézve. 


- Az emlékévben örültünk annak, hogy otthont adhattunk a társaság vándorgyűlésének - jelentette ki  Viza Attila önkormányzati képviselő, környezetvédelmi tanácsnok, aki a város nevében köszöntötte a vándorgyűlés résztvevőit.

- Nagyon fontos a felsőoktatási intézmények számára, hogy jelen legyen a tudomány a falak között, akár egy ilyen vándorgyűlés formájában is - mondta Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora. - A turizmus tanszéken dolgozó kollégák jelentős része földrajztudós, s ez a tanszék erejét és nagyságát mutatja. A helyzet a felsőoktatásban ma rendkívüli, ezért is különösen fontos, hogy jelezzük, a főiskola székesfehérvári intézmény. A társadalmi környezet úgy alakult, hogy a hallgatók kisebb létszámban vannak jelen, ezért egy ilyen vándorgyűlés megrendezése még inkább jelzés értékű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!