Hírek

2013.06.13. 16:46

12,6 milliárdnyi hiteltől szabadul meg Fehérvár!

Székesfehérvár adósságából összesen 12,6 milliárd forintnyi terhet vesz le a város válláról az állam - jelentették be csütörtökön.

Házi Péter

Június 28-áig kell aláírni az állam és az önkormányzatok között az adósság átvállalásáról szóló szerződést. Mostanra véglegessé váltak a pontos számok, Székesfehérvár (kamatokkal számolt) 17,8 milliárd forintos adósságából 9,5 milliárdnyi tőkét, 3,1 milliárdnyi kamattartozást vállal át az állam, azaz 12,6 milliárd forintnyi terhet vesz le a város válláról - jelentette be Cser-Palkovics András polgármester.


Mint a város polgármestere kiemelte, Fehérvár a 40 százalékos átvállalási kategóriába esett a törvény szerint, azaz 5,4 milliárd forint volt első körben az az összeg, aminek átvállalása várható volt, ezt sikerült feltornászni 70 százalékra.

Mészárosné Jasztrapszky Regina gazdasági igazgató szerint a tárgyalások során a város egyéb tartozásait, mint a PPP vagy a bérleti konstrukciókat is sikerült figyelembe vetetni, ennek is köszönhető a 12,6 milliárdos átvállalás. A hiteltörlesztések konstrukciójából adódóan idén még nem lesz túl nagy hatása a hitelátvállalásnak, 100 és 300 millió forint az, ami felszabadul. 2015-2016-tól azonban lesz olyan év, amikor 2,5-3 milliárd forintnyi törlesztés megfizetésétől szabadul meg a város, ez pedig a következő uniós ciklus pályázatainál jelenthet nagy segítséget, hiszen a városnak lesz saját forrása a projektek önrészére. A gazdasági bizottság is meghallgatta az előterjesztést és egyhangúlag elfogadta azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!