Hírek

2013.05.07. 12:10

Rendszerváltás az utcákon

Perkáta - Ha valaki mondjuk a rendszerváltás hajnalán elhagyta az országot és ma visszatérne, bizonyos környékeken az utcákat járva aligha hinné el, hogy nálunk bármi megváltozott.

Tihanyi Tamás

Az FMH utoljára másfél évvel ezelőtt írt arról, hogy egyre több Fejér megyei településen  gondolkodnak a képviselők azon: megváltoztatják az előző rendszerből megmaradt, a diktatúrára, vagy a kommunista mozgalomra, annak mártírjaira emlékeztető utcaneveket.   Ma  még több mint ezer olyan közterület van az országban,  amely a kommunizmus  valamelyik ideológusának, vagy  irányítójának a nevét viseli.

Megyénkben bőven lehet ilyet találni. Legutóbbi gyorsfelmérésünk idején Rácalmáson volt Népfront utca, Alsószentivánon Tanácsköztársaság tér, Ráckeresztúron Lenin utca, Sárosdon Rajk László utca, Perkátán Marx utca, Nagylókon  Vörös Csillag utca.  De maradjunk gondolatban Perkátán: legalább tíz-tizenkét utca elnevezése érett meg a változásra. Lenin, Fürst Sándor, Ságvári Endre, Marx és Engels, Rajk László és  Rózsa Ferenc emléke hirdeti   az eszmét a településen,  de van Tanácsköztársaság   és Május 1 utca is.

Utcanév Perkátán

Perkátán   először 2005-ben született javaslat a változtatásra, aztán nem történt semmi. Részben azért, mert sokan attól féltek, költséges lesz számukra igazolványaik átíratása, a képviselők pedig nem akarták borzolni a kedélyeket. Az ügyben újabb lendületet a 2011-es év hozott, amikor   a helyi önkormányzatokról szóló törvény  módosítása szerint  fel kell számolni a totalitárius kommunista rendszerre utaló elnevezéseket. A javaslat azt is tartalmazta, hogy az utcanév változásai illetékmentesek.

De mely elnevezések minősülnek nemkívánatosnak?  Nem csak Perkátán vártak ki a képviselők a döntéssel, másutt sem kapkodták el a dolgot. A Magyar Tudományos Akadémia azonban minap egyértelmű állásfoglalást készített a témában. Az elnevezéseket három – „használható”, „használható, de aggályos”, illetve „nem javasolt” - kategóriába sorolta elsősorban aszerint, hogy annak viselője részt vette-e a XX. századi önkényuralmi politikai rendszer megalapozásában, kiépítésében és fenntartásában.

Nem akartuk kipécézni Perkátát, de a példa miatt maradjunk még ott. Vajon az akadémiai testület szerint mely utcaneveket kellene megváltoztatni? Lenin a nem javasolt kategóriában szerepel, mert meghatározó szerepe volt a szovjet kommunista diktatúra kiépítésében és fenntartásában. Marx Károly a használható, de aggályos kategóriában szerepel, sőt, a részletes  indoklás  az erősen aggályos meghatározást használja. Azért, mert a marxizmus-leninizmus révén neve  erősen kötődik a szovjet típusú önkényuralmi rendszerhez.

Logikusan ez vonatkozik Engelsre is? Ságvári Endre a nem javasoltak között van, mert neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, s mint ilyen, az önkényuralmi rendszer fenntartásához kapcsolható. A Május 1 elnevezés azonban használható, mert a kifejezés közvetlenül nem utal az önkényuralomra. Rajk László nem javasolt, hiszen belügyminisztersége alatt a koncepciós perek aktív közreműködője volt, felügyelte az ÁVH működését, megkezdte a B-listázást, felszámolta a civil szervezeteket, és csupán az itthoni   és a Moszkvából hazatért kommunista vezetők közötti hatalmi leszámolásnak lett áldozata.

Látszik, a jövőben Perkátán, de másutt is lesz ezzel dolguk a helyi képviselőknek, ráadásul  bizonyosan vitákat vált ki annak eldöntése, mi legyen az utca új neve. Ráadásul hiába az akadémiai állásfoglalás, vitás esetek maradnak még. Például Stromfeld Aurél katonaként részt vett a Tanácsköztársaság - tehát az önkényuralom - fenntartásában,   de eközben a hazát is védte. Az akadémikusok szerint a köztudatban inkább utóbbi tette  a meghatározó, tehát: használható.

 

 

Megyénkben 1952 óta egy egész település viseli a görög  kommunista vezető, a kivégzett  Nikosz  Beloiannisz  nevét. A Magyar Tudományos Akadémia grémiumának állásfoglalása az elnevezést a használható kategóriába sorolta. Indoklásuk szerint azért, mert Beloiannisz neve   mára inkább a görög-magyar barátságra, és nem  a kommunista politikusra emlékeztet. Beloianniszban még mindig sok egykori görög menekült, és annak  leszármazottja él. A névadó a XX. századi önkényuralmi politikai rendszer megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában nem vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!