Hírek

2013.05.31. 14:57

Rehabilitációs panaszok - Úrhidán vizitált a kormánymegbízott

Úrhida - Úgy tetszik, a személyes látogatás személyes bocsánatkérésnek tekinthető. A megyei kormánymegbízott pénteken úrhidai otthonában kereste fel Székely Ferencet és Fehér Károlyt, akik korábban orvosi rehabilitációs ügyükkel fordultak a Hírlap nyilvánosságához.

V. Varga József

Tájékozódnak és segítséget nyújtanak - ez derült ki Dorkota Lajos kormánymegbízott, országgyűlési képviselő szavaiból. Székelyné Jutka értesítette ma reggel szerkesztőségünket, hogy a délelőtt folyamán meglátogatják őket és Fehéréket is a Fejér Megyei Kormányhivataltól.

Magánbeszélgetésre jöttek, vizitálásuk nem sajtónyilvános - tájékoztatta az FMH-t a kormánymegbízott, de jelenlétünket nem kifogásolta.

Dorkota Lajos és Tesényiné Tamási Krisztina, a megyei rehabilitációs szakigazgatási szerv igazgatóhelyettese megbeszélte mindkét férfiúval a történteket, elnézésüket kérve a stresszes tortúráért. Áttekintették az orvosi dokumentumokat, s mindenben támogatásukról biztosították az érintetteket, lett légyen szó a szükséges kórházi kontrollvizsgálatok időpontjának előbbre hozásáról, az ápolási díj igénybevételéről, illetve állapotuk újbóli minősítéséről.

A rehabilitációs panaszügy - az úrhidai Székely Ferencről áprilisban jelent meg írás - nagy felháborodást váltott ki a Hírlap olvasóinak körében. A reagálásokból kiderült: sokan kerültek hasonló, sőt, még cifrább helyzetbe.

Tesényiné Tamási Krisztina (b), a megyei rehabilitációs szakigazgatási szerv igazgatóhelyettese, Dorkota Lajos kormánymegbízott (Fejér Megyei Kormányhivatal), Székelyné Jutka és panaszosunk, Székely Ferenc (Fotó: V. Varga József)

Holnap már mehetek akár focizni is? - kérdezte első találkozásunkkor kerekes székében ülve ingerülten, a kiszolgáltatottak keserű mosolyával Székely Ferenc. Az orvosszakértői bizottság szakvéleménye szerint ugyanis nem beteg.

Nem is az a pár ezer forintos súlyadókedvezmény izgatja már őket. Nem értenek egyet a határozattal, kifogásolhatónak tartják az eljárást, megalapozatlannak a szakvéleményt, őt magát be sem hívta a bizottság, rá se néztek. A keserűség és a tehetetlenség mondatta velük: a doktorok biztosan távolba látók.

Amint a megyei kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervétől megtudtuk: Székely Ferenc az irat alapján készült I. fokú szakvélemény után hozott határozatot ugyanannál a hivatalnál megfellebbezheti, ahova először beadta a közlekedési kedvezmény iránti igényét - esetükben a fehérvári okmányirodánál -, csatolva az állapotát igazoló releváns, meghatározó szakorvosi leleteket.

Boda Zsuzsanna jegyző érdeklődésünkre elmondta: Székely Ferenc otthoni ellátásával kapcsolatban lehetőség van - a jogosultság vizsgálata után - ápolási díj igénybevételére. Ennek feltételeiről a fehérvári járási hivatalban lehet bővebb információhoz jutni. A településen igénybe vehető a szociális alapszolgáltatási központ gondozóinak segítsége - tette hozzá még akkor.

Tájékozódnak és segítséget nyújtanak - Dorkota Lajos (b), Fehér Károly és Tesényiné Tamási Krisztina (Fotó: V. Varga József)

Az ugyancsak úrhidai Fehér Károly szinte már a szobából sem tud kimozdulni, kerekes székhez kötötten telnek napjai, rendületlenül hajtja speciális szobakerékpárját, hogy ízületei ne sorvadjanak el teljesen. Végleges állapotát igazolta, de a szakigazgatási szerv idegrendszeri károsodásból eredő járászavarát visszaminősítette 20 százalékosra. Fellebbeztek, elszántak: ha kell, bíróságra mennek.

Ami Fehér Károllyal történt, sajnos nem egyedi eset - mondta el lapunknak a napokban Guseo András kandidátus, ideggyógyász főorvos. Mélységesen felháborítja az a felelőtlenség, ahogyan a Fejér Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási szerve, illetve a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal végzi a munkáját, és mindezt a betegek többszörös kárára. A szóban forgó esetet másik esetekkel - és az Európai Unió Petíciós Bizottságának kérésével, amely egy hasonló debreceni ügyben kérte a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság segítségét - személyesen továbbította Soltész Miklós államtitkárnak. Választ még nem kapott rá. Guseo főorvos a fenti társaság alapító elnöke.

Megtudtuk, hogy Dorkota Lajos kormánymegbízott hamarosan a sárszentmihályi Tóth Jánosnét is felkeresi, akinek esetéről szintén írtunk lapunkban. Segítenek neki is előrébb jutni ügyében. Információnk szerint azt követően sajtóközleményt ad ki a Fejér Megyei Kormányhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!