Hírek

2013.05.29. 16:35

Nyitva van a Csillagkapu!

Székesfehérvár - A jövő áldozatsegítési irányai az intézményközi összefogást, az együttműködést helyezik előtérbe az áldozatok helyzetének javításáért - hangzott el a konferencián.

V. Varga József

A projekt működik - jelentette az önkénteseknek Szabó Alíz, a Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatója a szakmai konferencia megnyitóján. A Csillagkapu modell-program az áldozattá válás megelőzését és az áldozatsegítés fejlesztését szolgálja Fejér megyében - összegezte bevezetőjében Mahler Balázs projektvezető.

Szabó Alíz, a Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatója (j), Györe Attila, az áldozatsegítési modul vezetője és Szabóné Pályi Judit önkéntes áldozatsegítő, a martonvásári gyermekjóléti szolgálat vezetője (Fotó: V. Varga József)

A Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata együttműködve az Echo Innovációs Műhellyel és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitánysággal megyei konferenciát rendezett szerdán a Fehérvári Civil Központban. Amint elhangzott: a szervezetek az áldozattá válás megelőzésére és az áldozatsegítés fejlesztésére törekszenek az ellátórendszer hatékonyabbá tételével, az állami és a nem állami szervezetek helyi együttműködésének kialakításával a nyújtott szolgáltatások fejlesztésén és összekapcsolásán keresztül.

Molnár Marianna klinikai szakpszichológus (Fotó: V. Varga József)

A konferencián előadást tartottak a Csillagkapu modell-program modulvezetői: Györe Attila az áldozatsegítésről, Sziklai Zoltán a kompetenciafejlesztésről, Ruff Tamás a települési mediációról és Vörös Ferencné a bűnmegelőzésről. Tóth Zsófia, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítő osztályának munkatársa az áldozatsegítés új kihívásairól szólt az európai uniós irányelvek tükrében, Molnár Marianna klinikai szakpszichológus pedig az áldozatokkal való kapcsolattartás sikereiről és nehézségeiről számolt be hallgatóságának.

Az önkéntesek egy csoportja, balról Tóth Zsófia, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítő osztályának munkatársa (Fotó: V. Varga József)

A követendő módszereket mindig a helyi sajátosságok határozzák meg - derült ki az előadásokból. A települési mediáció öt településen zajlik: Enying, Ercsi, Pátka, Sárkeresztúr és Székesfehérvár (Mura utca és Hübner András utca). A rendőrség hatvan (!) iskolai osztályban tudott rendhagyó osztályfőnöki órákat tartani a bűnmegelőzés kapcsán; továbbfejlesztik a településeken a Szomszédok Egymásért Mozgalmat. Az áldozat helyett semmit sem tehetnek az önkéntesek, de a trauma feldolgozásában sokat segíthetnek.

Továbbra is nyitva van a Csillagkapu!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!