Hírek

2013.05.05. 20:30

Megkeserítették az életüket

Nincs elég jogi lehetőség a város kezében, hogy saját tulajdonú bérlakásait megvédje. Az alábbi történet is ezt mutatja, ám ezúttal nem kellett megvárni a lakáskiürítési per végét.

Házi Péter

– Székesfehérvár egyik olyan társasházában élek, ahol az önkormányzati bérlakások köze húsz százalékát teszik ki a teljes tulajdoni hányadnak. Tulajdonosként az az érdekem, hogy a ház szép és megnyerő legyen, csak így tud a lakásom ára versenyképes maradni. Mit tehetek tulajdonosként, ha szomszédomban, egy szociális bérlakásban olyanok laknak, akik mindent megtehetnek, rombolhatnak, sőt, még áramot is lophatnak? – a Repülőtéri úton lakó Bán Béláné végső elkeseredésében kereste meg lapunkat, mert úgy érezte, az önkormányzat nem foglalkozik komolyan a problémával.

Lorántffy Aladárné korábbi közösképviselő és Bán Béláné az ominózus lakás ablaka előtt.Elmondásuk szerint az illegális bérlakáshasználók tönkretették nemcsak a lakást, hanem a lakóközösség mindennapjait is

Bán Béláné elmondta: levelek tömkelegét írta és vitte különféle hivatalokba, ám válasz nem érkezett, pedig tudomása szerint az adott lakás esetében többszázezres lakbérhátralékot halmozott fel a bérlő. A probléma legfőbb oka, hogy az épület egyik, városi tulajdonú, egyszobás szociális bérlakásába az ott addig egyedül élő bérlő tavaly ősszel befogadott egy nyolcgyermekes anyát. Lorántffy Aladárné korábbi közös képviselő és Bán Béláné elmondása szerint az „új lakókkal” állandó gondok voltak, a rendőrség nem egyszer razziázott a lakásukban lopott holmik után kutatva, ráadásul állandó volt a hangoskodás: – Annyit láttunk csak, hogy állandóan indulnak és jönnek az autóikkal, de az is feltűnt, hogy például leszerelték a konvektort, teljesen tönkretették a bérlakást. Volt, hogy áramot loptak a közös vezetékről! Sok az idős a házban, ők nem véletlenül tartottak is ezektől az emberektől – tette hozzá panaszosunk.

Bán Béláné lapunkhoz érkezett levelét követően néhány nappal azonban mégiscsak nagy változás történt: a szóban forgó család elköltözött. Mint Guti Péter, a városi bérlakásokat kezelő Városfejlesztési Nonprofit Kft. igazgatója kérdésünkre elmondta, amikor a lakóktól tavaly ősszel megkapták az első jelzést, azonnal kimentek ellenőrizni a bérleményt. A bérlő úgy nyilatkozott, hogy az élettársát fogadta be a lakásba, ilyen esetben a törvény nem teszi lehetővé a lakás kiürítését. Mindenesetre a lakás kiürítése iránti per már tavaly novemberben megkezdődött.

Szinte mindent leszereltek

A kilakoltatási moratórium lejárta után idén tavasszal az illegális lakáshasználó megígérte, hogy húsvétkor átadja a lakást, de ez nem történt meg: – Az illetővel többször beszéltünk, s végül sikerült rábírni, hogy hagyja el a lakást, ami a múlt héten meg is történt. Úgy vélem, a többi lakó szempontjából a lehető legjobb megoldás született a közbenjárásunk segítségével. Senkinek nem lett volna jó, ha meg kell várni a ki tudja meddig húzódó peres eljárás végét – fogalmazott Guti Péter.

Ahogy panaszosunk kérdezte: Van-e, lehet-e biztosíték arra, hogy a jövőben csak normális magaviseletű bérlők költözzenek be a lakásba? A bérlakásokat kezelő cég igazgatója szerint a bérlakások kiutalásáról az önkormányzat gazdasági szakbizottsága dönt, de előtte kikérik a kezelő véleményét, így ki lehet szűrni az együttélés alapvető szabályait be nem tartókat. Guti Péter elmondása szerint 20-25 hasonló probléma volt az elmúlt időszakban, amelyek közül eddig már tizenötöt sikerült megnyugtatóan, a többi lakó megelégedésére rendezni, öt esetben pedig folyamatban van a megoldás. 


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!