Hírek

2013.05.23. 21:14

Jótékonysági kerékpártúra az agysérültekért

Mór - Hetedik alkalommal rendeznek Móri Karika elnevezéssel jótékonysági kerékpártúrát, kettős céllal.

Dávid Erzsébet

A nem vele született agysérültek rehabilitációját segítő Cortex-Agysérültekért Alapítvány tevékenységét és a Szerelemszigeten, a Móri Lakatfal felállítását támogatják a május 25-i Móri Karika elnevezésű jótékonysági kerékpártúra nevezési díjaiból befolyt összeggel a szervezők – mondta el az FMH-nak a móri rendezvény sajtószóvivője.

Molnár Krisztina tájékoztatása szerint az immár hetedik alkalommal megrendezett túra résztvevői 110, 50 és 25 kilométeres távon járják majd be a Mór környéki településeket, valamint az azokat körbeölelő Vértes és Bakony erdei útjainak egy részét. A bringásokhoz Móron Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdás, a magyar válogatott kapusedzője és Puskás Peti énekes-színész is csatlakozik.

A kerékpártúra Mór város tradicionális rendezvényének számít, minden évben nagy érdeklődés övezi.

Fenyves Péter polgármester – aki maga is aktív résztvevője a túrának – elmondta: tavaly az alapítvány tevékenységének segítése mellett az 1739-ben készült Szent Sebestyén- és az 1844-ben felállított Szent Flórián-szobor felújítását, azt megelőzően pedig Wekerle Sándor egykori miniszterelnök szobrának felállítását támogatták a kerékpárverseny nevezési díjaiból befolyt összegből a szervezők.

Az idén a Városi Közművelődési Közalapítványon keresztül a június 22-én, a Szent István park tavának Szerelem szigetén átadásra kerülő Móri Lakatfal felállításához járulnak hozzá a jótékonysági kerékpártúra résztvevői. A galambpárral és az egymásba fonódó szívecskék sokaságával díszített alkotáson szerelmük zálogaként, jelképeként lakatokat helyezhetnek majd az ifjú és kevésbé ifjú szerelmesek..

Tájékoztatása szerint a lakatfal megvalósítására a móri Zelovicsné Répásy Kornélia tett javaslatot, a tervet Ecsedi Mária székesfehérvári grafikus készítette, a kovácsoltvas elemek pedig Diósi Tibor alkotóműhelyében készültek. A szerelem lakatjainak helyet adó fal előtt két, ugyancsak szívecskékből „komponált” ülőkén pihenhetnek meg a szigetre látogatók. S, hogy a hely hangulata még inkább méltó legyen a nevéhez, szerelemvirágot is ültetnek a szigeten.

A lakatfal szíveire licit versenyt hirdetett a város: a legmagasabb összeget felajánló szerelmesek neve a galambpáron elhelyezendő szívecskére kerül majd fel.

A megajánlott összegről szóló nyilatkozatot – lezárt borítékban- a szívecske szó feltüntetésével az önkormányzat humánügyi irodájába adhatják le az érdeklődők. A borítékok felbontása és az eredményhirdetés június 12-én, 18 órakor lesz a Lamberg-kastély olvasótermében.

A Cortex-Agysérültek Rehabilitációjáért Alapítványt 1992-ben alapította a móri származású Orosz Zsolt onkológus, valamint neurológus, pszichológus és logopéus barátai, Szentágotai János neuro-anatómus professzor védnöksége mellett.

A szerzett agysérüléses – a lassan népbetegségnek számító strok-on átesett, illetve agydaganatban szenvedő, vagy balesetet szenvedett betegek - rehabilitációja hosszabb időt vesz igénybe. Kórházi körülmények között ez döntően csak a mozgásfunkciók javítására korlátozódik, a szellemi képességekben történt változások feltérképezésére, esetleges kezelésére csak kivételesen van lehetőség. A teljes rehabilitáció azonban csak komplex program keretében képzelhető el, ezért az alapítvány távlati tervei között szerepel egy olyan klinikai neuropszichológiai intézet létrehozása, ahol mindez megvalósulhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!