Hírek

2013.05.22. 17:58

Felvételi: "fizethet” a jó döntés

Székesfehérvár - Nagy a teher a továbbtanulás előtt álló fiatalokon, mindenki a legjobbat szeretné kihozni magából. Remélve, ezzel megalapozhatja jövőjét, a karrier felé vezető biztos utat.

Miskei Anita

Nem ritka, hogy a fiatalokat szüleik is ösztönzik, erejükön felül támogatják továbbtanulási terveikben, remélve, hogy a gyerek majd többre viszi.  A fiatalok már meghoztak egy döntést, s beadták jelentkezési lapjaikat februárban. Az érettségi időszakában, de a már lezajlott vizsgák tükrében többekben merül fel a gondolat, jól döntöttek-e a felvételi lap leadásakor, vajon megfelelő-e a választott főiskolák, egyetemek sorrendje. Júliusban kiderül, ki jut be a felsőoktatási intézmények valamelyikébe. De meddig lehet módosítani a jelentkezések sorrendjén? Meg lehet-e jelölni új képzést?

Kozáry Péter, Vörös Sára és Lázár Máté is emelt szintű történelem érettségit tett a plusz pontokért (Fotó: Nagy Norbert)

"Első helyen angol szakra jelentkeztem, de nem sikerült túl jól az írásbeli érettségim. Lehet, hogy kicserélném a magyarra, ami eddig a második volt. Meddig változtathatok a sorrenden?" Tipikus dilemma, melynek olykor nincs alapja, hisz a felkészült, határozott céllal vizsgát tevő diákok jól szerepelnek a megmérettetésen. De az is előfordul, hogy jól értékelik az érettségizők teljesítményüket, esetleg az emelt szintű vizsga nagy falat volt. A történelemből magát magas szinten próbára tevő Vörös Sára bízott tudásában, ahogyan a vele együtt érettségiző Kozáry Péter, a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium tanulója, illetve Lázár Máté, a Teleki diákja is.

Aki elbizonytalanodna, lehetősége van a felsőoktatási felvételi jelentkezések sorrendjét július 10-ig egy alkalommal módosítani, de új képzést nem adhatnak meg. Képzést törölni lehet, ám a befizetett eljárási díjból nem kapnak vissza a felvételizők, érdemes tehát megfontolni a döntést. Fontos, hogy aki osztott mesterképzésre is jelentkezik, június 24-ig módosíthat a sorrenden. A változtatást az e-felvételi rendszerében megtehetik a továbbtanulni vágyók. A jelentkezési határidő lejártát követően megszerzett dokumentumokat június 5-ig kell benyújtaniuk a jelentkezőknek, az ezt követően megszerzett dokumentumok másolatait legkésőbb július 10-ig kell pótolni. A dokumentumokat elektronikusan küldhetik be a jelentkezők.

Több mint 95 ezren nyújtották be jelentkezéseiket alap- és mesterképzésekre országszerte. A megyéből 3800-nál is több fiatal szeretne továbbtanulni.  Kiemelkedően sokan, több mint 21 ezer fiatal szeretné gazdaságtudományi képzési területen folytatni tanulmányait, ugyanakkor jelentős számban, 19 ezer 500-an a műszaki képzést jelölték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!